Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

25/04/2010

Imagine afffgelopen

Imagine afffgelopen

Aan alle moois komt een einde, en zo ook aan Imagine 2010. Terwijl in onze festivalsectie de laatste verslagen binnendruppelen, mogen we deze editie weer geslaagd noemen, want met 17.000 verkochte kaartjes is er een nieuw bezoekersrecord neergezet. (Hoewel onze eigen Theodoor en Erwan met hun overweldigende inzet verantwoordelijk zijn geweest voor een aanzienlijk deel van deze 17.000.)

Sinds een paar jaar gaat de afsluiting van het festival gepaard met de uitreiking van de Black Tulips. Winnaar van deze juryprijs werd de Hongaarse film The Seventh Circle van regisseur Arpad Sopsits.  Daarnaast worden er traditiegetrouw de Zilveren Méliès-prijzen verdeeld. Tot beste Europese Fantastisch Film (dat is immers de inzet van de Méliès) werd eveneens een Hongaars product gekroond: Transmission van Roland Vranik. In de categorie korte films ging de Nederlandse filmmaker André Bergs met de eer strijken voor zijn filmpje Pivot.


The Seventh Circle

En dan was er natuurlijk nog de Silver Scream Award, de publieksprijs. Overtuigend winnaar was Mary and Max, de openingsfilm, die de nummer twee, The Fantastic Mr. Fox, met ruim een tiende voorbleef. Met een 8,93 van het publiek verovert de film over een man en een meisje die een penvriendschap opbouwen een zesde plaats in de top zoveel aller tijden van het Afff/Imagine; net iets boven de winnaaar van vorig jaar, Let the right one in. De top drie wordt dit jaar verder afgemaakt met Best Worst Movie.

Aan de onderkant van de lijst, zeker zo interessant, bungelt Island of dreams met een 5,44. Een stapje hoger vinden we verrassend genoeg de verrassingsfilm Survival of the Dead. Iets voor de organisatie om zich eens over achter de oren te krabben, aangezien in het verleden de verrassingsfilm nog wel eens tot publieksfavoriet werd gekozen. Ach ja, we laten ons volgend jaar gewoon weer opnieuw verrassen. Hopelijk weer in het sfeervolle Kriterion.

Voor wie een kind heeft (of een neefje of nichtje kan lenen) is er echter komende winter nog een speciale kindereditie van Imagine, aangezien het kinderprogramma dit jaar niet door kan gaan als onderdeel van het grote-mensen-festival.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.