Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

19/10/2010

In de ban van de staking

In de ban van de staking

Hobbitses in Holland?

Hobbitses in Holland?
Na het enorme succes van de Lord of the Rings-filmtrilogie die in 2003 voltooid werd, was het voor het gewone publiek zo klaar als een klontje: Peter Jackson zou ook even The Hobbit – de prequel van LotR zo u wilt – regisseren. Appeltje/eitje na de driedelige monsterproductie.

Nee, u heeft niets gemist, de film is er nog steeds niet. En waarom dan wel niet? Nou, kort gezegd heeft de afgelopen zeven jaar iedereen die een pen kon vasthouden productiebedrijf New Line Cinema voor de rechter gedaagd en zoiets kost tijd. Er lijkt echter weer hoop aan de horizon. Nadat de producenten (voor The Hobbit ook MGM) even een korte affaire hebben gehad met Guillermo del Toro zijn de relatieproblemen met Jackson inmiddels opgelost en de bebaarde Nieuw-Zeelander heeft weer een regisseurstoeltje met zijn naam mogen bestellen. Sterker nog, er is inmiddels officieel “groen licht” gegeven door de producenten. In februari volgend jaar wordt daadwerkelijk aangevangen met de productie van het tweeluik.

O ja, één klein detail nog: het Nieuw-Zeelandse acteursgilde boycot de film. Inzet is een vakbondsovereenkomst die de producenten weigeren te tekenen waardoor de acteurs vrezen te kort gedaan te worden. Om een lang verhaal kort te maken: met alleen de mooie shots van het Nieuw-Zeelandse landschap heb je nog geen film, dus Jackson heeft nog even geen plekje om zijn mooie nieuwe stoeltje neer te zetten.

Oké, het economisch belang van Nieuw-Zeeland bij deze film is zo groot dat de problemen over drie maanden echt wel zijn opgelost. Tot die tijd heeft Jackson – de hypocriet die zelf naar de rechter stapte om zijn salaris los te krijgen van New Line – echter al gedreigd om in Oost-Europa te gaan filmen. “Maar meneer Jackson,” zo zeggen wij: “verlos ons gewoon van de vloek dat we in 2020 nog over Ocean’s Twelve zullen praten en kom gewoon lekker in Nederland filmen.”

We beginnen met de Gouw in de Kennemerduinen. Vervolgens gaan we naar Zuid-Limburg waar we prima grotten hebben om de ontdekking van de Ring te filmen en voor de vele bosscènes hebben we uiteraard de Veluwe. Trollen worden geregeld. Slot Loevestein (met de naastgelegen Waal) is een perfecte locatie voor het elfenpaleis, en ze hebben er al ervaring met spectaculaire ontsnappingen. De Eenzame Berg ten slotte, is sinds 10 oktober ook geen probleem meer voor Nederland. De slapende vulkaan Mount Scenery op Saba is er prima geschikt voor. We hebben overigens ook genoeg draken hier rond lopen - ik noem geen namen - dus dat scheelt weer in de special effects.

De hele redactie meldt zich bij deze vrijwillig als elf, dwerg of boom (ik ga ze straks echt inlichten), dus wat ons betreft kunnen we beginnen. Moeten we alleen nog een alternatief verzinnen voor onderstaande – gruwelijke – scène uit de tekenfilmversie van 1977, want dat kost ons de internationale distributie.
Plaats uw reactie

Erwan op 19/10/2010

I don't know, I'm making this up as I go
De hele redactie minus 1 dan. Sorry, maar van The Hobbit word ik niet warm of koud. Echter, voor een Tom Cruise gage wil ik er over nadenken.
Sandro op 19/10/2010

Do I laugh now, or wait 'til it gets funny?
Daarom speel jij ook een boom.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.