Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

30/04/2015

'Dit werk is erg bevredigend en het geeft mij veel energie'

'Dit werk is erg bevredigend en het geeft mij veel energie'

In gesprek met acteur Alexander Fehling

In gesprek met acteur Alexander Fehling
Voor de promotie van zijn nieuwe film Im Labyrinth des Schweigens was de Duitse acteur Alexander Fehling in Nederland. Hij speelt de ambitieuze advocaat Johann Radmann die in de jaren ’50 een bijzonder zaak begint tegen een aantal ex-SS’ers. Hieruit volgt het tweede Auschwitz-proces dat in Frankfurt plaatsvond. Een onbekend proces dat nu verfilmd is. Filmorama.nl sprak met de acteur over zijn rol. De film is nu te zien in de Nederlandse bioscopen. Lees ook het interview met regisseur Giulio Ricciarelli.

Wie is Alexander Fehling, de persoon achter de acteur?
Wow, haha, dit is een moeilijke vraag. Ik weet niet wie ik ben. Ik ben dat nog aan het onderzoeken. Ik ontwikkel mijzelf nog steeds elke dag. Daar kan ik niet echt een duidelijk antwoord op geven.

Hoe heeft u deze rol gekregen?
Ik kende Giulio niet en ontving het script van hem. Nadat ik het gelezen had vond ik het erg goed en was ik zo enthousiast om de rol te spelen en zei direct, ja. Er stond een telefoonnummer bij en belde hem. Vervolgens was een auditie niet nodig voor mij en wilde ik met hem afspreken om het samen door te nemen.

Hoe heeft u zichzelf voorbereid op deze rol?
Ik keek naar de periode. Wat gebeurde er toen, hoe was Fritz Bauer en hoe reageerde de mensen op dit proces. Hoe ging het proces in zijn werk destijds. In Frankfurt is het Fritz Baur Institut en daar is veel te vinden in de archieven. Hier heb ik bepaalde informatie kunnen gebruiken voor mijn rol. Daarnaast kwam ik in contact met Gerard Wesel. Hij was een van de aanklagers in die tijd, nu alweer 87 jaar oud en nog de enige overlevende van toen. Mijn personage bestaat uit Wesel en Bauer.

Heeft het verhaal emotionele inslag gehad op u?
Tijdens het draaien was het juist interessant, leuk en hebben we veel gelachen. Als we daar ook met de feiten in emotionele manier omgegaan waren dan was het verhaal niet overtuigend in beeld gebracht.

Hebben jullie in Auschwitz gefilmd?
Nee, wij hebben het niet opgenomen in Auschwitz. Een paar jaar geleden was er een filmploeg die dingen ging verplaatsen en sindsdien mag je daar niet meer filmen. We hebben hoofdzakelijk in Frankfurt en overige plekken in Duitsland gedraaid.

Bent u tevreden over het resultaat van de film en uw rol?
Ik heb het met veel plezier gedaan en ben zeer tevreden over het resultaat. Giulio heeft het erg goed gedaan als debutant. Met een zeer goede film als resultaat. En dat geldt ook voor de andere cast en crew.

Had u nog improvisatieruimte in het script?
Nee, er was geen ruimte voor improvisatie. Je improviseert niet over dit onderwerp. Het heeft een bepaalde structuur die gevolgd wordt. Maar we namen het script wel vaak door. Daarin hebben we weleens dingen gewijzigd. Met als resultaat sterkere dialogen. 

 
  Alexander Fehling
 
Wat is uw favoriete scene?
Ik vond het interessants, waarbij Johann de interviews afneemt en erachter komt dat het een stuk complexer is dan gedacht werd. Er komen dan veel meer dingen aan het licht en alles krijgt een diepere betekenis.

Hoe was het om tegenover acteurs als Gert Voss te staan?
Ik vond dat geweldig, er kwam een droom uit om tegenover Gert Voss te mogen staan. Hij was een van de grote acteurs in Duitsland. Helaas heeft hij de film niet meer mogen zien, want hij overleed in 2014 net voordat het af was. Maar ik zal hem zeker niet vergeten, wat een fantastische man was dat!

Hoe ging u om met deze rol?
Mijn ervaring neem ik mee, maar ik kan er wel emotioneel mee omgaan. Je moet sommige dingen niet overdreven doen en spelen. Het moet nog normaal blijven. Ik bereid me met name voor op de rol via mijn intuïtie en gevoel.

Speelt u liever in Europese- of Amerikaanse films?
Het hangt van het script en de rol af. Ik ben niet iemand die heel graag in Amerikaanse films hoeft te spelen. Als het script mijn interesse opwekt dan neem ik het aan. Het gebeurt of het gebeurt niet, ik sta voor veel open. Maar ik ga mijzelf ook niet naar voren duwen om het te willen.

Neemt u zaken mee naar huis na het draaien?
Ik neem dan de persoonlijkheden van het personage in mij op en blijf gefocust. Na zware dagen, met in totaal 45 draaidagen, dan heb je er wel eens missers tussen zitten. Dat neem je dan mee naar huis en denk er even over na. Maar ik kan het plek geven. Dit werk is erg bevredigend en het geeft mij veel energie.

Wat doet u buiten de draaidagen?
Ik ben soms wel twee of drie maanden van huis en dan kom ik thuis en moet ik weer even in het ritme komen. Maar dan zoek ik graag mijn vrienden en familie op. Maar een boek lezen en ontsnapping zijn ook fijn.

Is er nog een nieuw project onderweg?
Ja, ik ben bezig met een film over de jonge Karl Marx en Friedrich Engels, die laatste speel ik. Het is een Europese productie waar ik veel zin in heb. De opnames beginnen in juli van dit jaar.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.