Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

11/02/2011

Janine

Janine Jansen behoort tot een van de meest succesvolle Nederlandse artiesten in het buitenland. Afgelopen zomer werd bekend dat de violiste nogal te lijden had onder haar immense succes: ze had een burn-out. Vóór deze grote klap nam regisseur Paul Cohen - die in 2001 een Gouden Kalf won voor zijn documentaire Hollandse Helden - de film Janine op. Deze documentaire biedt een blik op Janine Jansens wervelende carièrre en het absurd drukke leven dat daarmee gepaard gaat.



De bijna twintig minuten lange openingsscène bevat de meest treffende beelden van de film. De scène toon de cd-opname van de vioolconcerten van Beethoven en de minder bekende componist Britten. De opnamen laten eigenlijk al zien wat Jansen, naast talent, zo ver gebracht heeft. Haar perfectionisme en doorzettingsvermogen, maar ook haar vriendelijkheid, zorgen voor bewondering en geduld bij de mensen met wie zij werkt.  Zo kan de kijker zien hoe Jansen tijdens de opnamen wordt gekweld door pijn in haar voet. De leden van het orkest wachten geduldig, zonder ergernis, tot Jansen - die zichzelf geen moment tot middelpunt van de belangstelling verheft - weer klaar is om verder te werken.

Cohen laat zijn publiek niet alleen zien wat de succesvolle violiste heeft gebracht waar ze is, maar ook wat haar nekt. De scène waarin haar glossy "Janine" wordt opgezet illustreert dit goed. Terwijl de twee meesterbreinen achter de glossy razendsnel allerlei marketingsstrategieën opperen - 'Matthijs van Nieuwkerk moet er in!' - lijkt Jansen zelf het een beetje te verliezen. In deze scène lijkt het aanvankelijk alsof ze erin wordt geluisd, maar als een van de marketingheren ernaar vraagt, verklaart Jansen zelf dat ze graag veel dingen wil doen. Deze momenten zouden geïnterpreteerd kunnen worden als aankondiging van haar burn-out afgelopen zomer. Haar enthousiasme en ambitie is aan de ene kant iets wat haar ver brengt, maar bleek haar ook te kunnen ruïneren.

Janine laat niet alleen beelden zien van Jansens activiteiten. Cohen laat ook collega's, vroegere leraren en vrienden van de violiste aan het woord. De interviews zijn tussen de beelden gemonteerd, wat voor een prettige dynamiek zorgt. Verder bevat de documentaire archiefmateriaal en is Jansens muziek bijna continu, doch niet overheersend, aanwezig. Cohen heeft al met al een afwisselende, toegankelijke film afgeleverd. Zelfs kijkers die niet veel affiniteit hebben met klassieke muziek zouden het portret van de violiste interessant kunnen vinden. Janine is meer dan een portret van een ambitieuze violiste en een blik in de wereld van de klassieke muziek. Janine gaat ook over universele thema's als angst, druk en eenzaamheid.

Schijf
De schijf bevat geen extra's. Wel wordt er een cd geleverd bij de dvd.



DVD

16/12/2010

A-Film

1:78.1 16:9 Anamorphic

DD 5.1

Nederlands, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.