20 september 1977

20 september 1977

Jumping the shark

Jumping the shark
11/03/2010
et is 20 september 1977 wanneer tv-netwerk ABC de tweede aflevering van het vijfde seizoen van Happy Days uitzendt. Op dat moment is het niet heel bijzonder, maar deze aflevering zou jaren later een symbool worden voor tv-series die over hun hoogtepunt heen zijn.
In de aflevering, die zich in Hollywood afspeelt, gaat Fonzie een weddenschap aan om met waterski’s over een haai te springen. Voor een aantal fans was dit het teken dat de serie bergafwaarts ging. In 1997 leidde het zelfs tot de oprichting van de website jumptheshark.com. Het doel was om samen met het internetpubliek vast te stellen wanneer een tv-serie zijn piek bereikt had en aan de afdaling begon. Meestal bleken dit momenten waarop personages uit, of juist in, de serie geschreven werden. (Acteur Ted McGinley verdiende zo zelfs zijn eigen categorie.)

Merkwaardig genoeg is ook jumptheshark.com zelf “over de haai gesprongen”. In 2006 verkochten de beheerders het domein aan Tv Guide voor wie het nu niet meer is dan een doorgeefluik. Uit onvrede met deze ontwikkeling heeft een aantal liefhebbers de site bonethefish.com opgezet om verder te blijven zoeken naar het moment waarop series, films, bands en websites uitgekauwd raken.

Hier ziet u Fonzie over de haai springen; en hier ziet u hoe acteur Henry Winkler meer dan 25 jaar later de gebeurtenis nog eens over doet in Arrested Development.
Plaats uw reactie

asMi90aa6t op 11/10/2016

atenolol viagra celexa prednisone order neurontin online
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.