Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

08/08/2012

King of Devil's Island

Spanning op Noors gevangeniseiland in King of Devil's Island

De Noorse regisseur Marius Holst brengt met King of Devil's Island een verhaal dat gebaseerd is op waargebeurde feiten. We bevinden ons in het winterse Noorwegen aan het begin van de twintigste eeuw. Het land wordt strak geregeerd en alle niet-functionerende jongelui worden naar een jeugdgevangenis gestuurd op het eiland Bastoy, in de fjorden van Oslo. Hier leven de jonge gevangenen van elf tot achttien jaar oud onder een streng regime van hardhandige bewakers.Op een dag arriveert de zeventien jarige Erling (Benjamin Helstad). Erling valt direct op binnen de groep en laat zich niet in een hoek drijven. Hij komt voor zichzelf op en hierdoor ontstaat er onrust op het eiland. Het liefste wat Erling wil, is ontsnappen van het eiland om zijn vrijheid terug te krijgen.

De directeur van de gevangenis, Bestyreren (Stellan Skarsgård), ziet dat Erling geen gewone jongen is en geeft leider Olav (Trond Nilssen) van sectie C de opdracht om hem de regels van het eiland uit te leggen en hem te helpen zich hieraan te houden. Naarmate de tijd verstrijkt en Erling gewaardeerd wordt binnen de groep gaat hij een plan bedenken om te ontsnappen.

De acteerprestaties van de jonge Noorse cast zijn zeer goed en zorgen ervoor dat je op het randje van je stoel gaat zitten. Stellan Skarsgård, de enige bekende acteur, die ook in diverse Amerikaanse films te zien is, speelt zeer overtuigend. Hij weet zijn karakter sterk neer te zetten tegenover zowel de jonge als de volwassen acteurs. Wellicht zullen we de andere Noorse acteurs nog eens zien schitteren in een Amerikaanse productie, want talent en kwaliteit hebben ze zeker in huis.

De spanning in de film wordt goed opgebouwd naar een hoogtepunt en brengt je soms op het verkeerde been. Hiermee bewijst regisseur Marius Holst dat hij dit genre goed in de vingers heeft. King of Devil’s Island is geen blockbuster, maar wel een kwaliteitsfilm die je niet mag missen. Helaas bevat de dvd geen extra’s, want het zou interessant zijn om te weten te komen wat er nog meer bekend is over het eiland Bastoy.DVD

13/03/2012

Homescreen

16:9 Anamorphic

5.1 Dolby Digital, Noors

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.