30 juli 1932

30 juli 1932

Kleur, kleurder, kleurst

Kleur, kleurder, kleurst
29/07/2009
l sinds het midden van de jaren ’10 van de vorige eeuw was de Technicolor Motion Picture Corporation aan het knutselen met de mogelijkheden om films in kleur te produceren. Het eerste resultaat was een twee-kleurensysteem waarbij rode en groene filters samen werden gebruikt om tot een breed spectrum aan kleuren te komen. Maar zoals het hoort bij uitvinders wilden de heren bij Technicolor een nog betere weergave van kleur.
Het was 1932 toen Burton Wescott en Joseph A. Ball eindelijk hun nieuwe system klaar hadden: een drie-kleurensysteem. Blauw was aan het kleurproces toegevoegd waardoor het volledig kleurenspectrum gereproduceerd kon worden. De economische crisis zorgde er voor dat veel filmstudio’s niet zaten te wachten op nieuwe – geldkostende – productiesystemen, maar Walt Disney durfde de gok aan. Disney was bezig met zijn negenentwintigste Silly Symphony, Flowers and Trees, die eigenlijk in zwart/wit uitgebracht zou worden.

Op 30 juli 1932 ging Flowers and Trees in full color in première. Niet alleen het publiek was enthousiast, ook de industrie zelf. Dit laatste resulteerde er in dat de korte film de eerste Academy Award voor beste korte tekenfilm won.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.