Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

26/09/2011

Kommandor Treholt & His Ninja Troops

Ludieke fragmentarische meligheid

Wie oud genoeg is om zich de jaren '80 te herinneren, weet dat er in die periode een ninjarage gaande was. Mercedesrijders waren hun ster niet zeker en kinderen met strakke pakjes vlogen door de lucht of gooiden met rookbommetjes om al dan niet opzichtig ergens anders weer op te duiken. De ninja was een tijd uit het zicht verdwenen maar keert terug uit onverwachte hoek.

Kommandør Treholt & His Ninja Troops vertelt het absurde verhaal over Arne Treholt die op een verlaten eiland leider is van een elitekorps dat wordt getraind om in het geheim in actie te komen voor de koning van Noorwegen. Dit uitgangspunt heeft een kleine kern van waarheid want Treholt heeft een aardige voetnoot in de geschiedenis van Noorwegen. Treholt is in de jaren '80 veroordeeld voor hoogverraad omdat hij als diplomaat staatsgeheimen zou hebben verkocht aan de Russen en Irakezen. Zelf verklaart hij nog steeds onschuldig te zijn. Dit uitgangspunt heeft debutant Thomas Cappelen Malling genomen om de geschiedenis een andere draai te geven in dit fictieve verhaal over een echt bestaand personage.

In deze bizarre verdraaiing van de werkelijkheid is Arne Treholt geen verrader maar een held. Hij strijdt onder andere tegen een geheime CIA-operatie waarbij terroristische daden worden gepleegd die in de schoenen worden geschoven van de Russen. De film ziet eruit alsof hij in de jaren '80 is geschoten met verwassen kleuren en knullige special effects. Wat extra bevreemdend werkt, is dat tussen de scènes in echte nieuwsbeelden te zien zijn van Treholt. De film is duidelijk een parodie terwijl de grappen verscholen zitten tussen de zorgvuldig gefabriceerde decors. In opzet lijkt de film wat op Wes Andersons The Life Aquatic with Steve Zissou (2004). Veel oog voor detail met subtiele humor die niet voor iedereen zal zijn weggelegd. De humor in Kommander Treholt is misschien wat té subtiel, want de schaterlach blijft achterwege. Misschien moet je wel Noors zijn om alle nuances op te vangen?

Enkele losse scènes zijn zeer geslaagd; het vliegen met parachutepakken bijvoorbeeld, maar als geheel schiet de film wat tekort. Hij is erg fragmentarisch waardoor je als kijker niet volledig het verhaal wordt ingezogen. De aankleding maakt de meeste indruk waardoor Kommander Treholt zeker geen mislukking te noemen is. Origineel is de film absoluut en als regisseur Thomas Cappelen Malling tijdens zijn volgende film bepaalde elementen duidelijker naar voren laat komen, bijvoorbeeld in een volbloed komedie, dan kan dat wel eens een geweldige film opleveren. Nu blijft het wat steken bij leuke ideeën die niet helemaal doorgezet worden. Neemt niet weg dat de film genoeg te bieden heeft voor iedere filmliefhebber die eens wat anders wil zien. En zeg nu zelf, films over ninja's uit Noorwegen zijn toch behoorlijk zeldzaam.

De dvd
Aan extra's geen gebrek. De schijf bevat een vrachtlading aan napret in de vorm van verwijderde scènes en maar liefst zes korte documentaires. De regisseur blijkt bij het Noorse publiek de lach aan zijn kont te hebben hangen, zoals in een interview te horen valt. De hoofdfilm is wat aan de kort kant, zo'n 77 minuten, dus is de hoeveelheid aan extra's zeker een pluspunt.

DVD

26/09/2011

Filmfreak Distributie

16:9 Anamorphic

Dolby 2.0

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.