Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

03/02/2012

Le Grand'Tour

Zuipen, snuiven, ronddolen en op trommels hengsten

Vorig jaar nog op het IFFR te zien, en nu op dvd verkrijgbaar. Had de film een bioscoop release verdiend? Nee dat niet, maar het is wel een interessant filmpje voor liefhebbers van Belgische cinema, en absurdisme in het algemeen.Een handjevol mannen trekt met een flinke partij drank, drugs en instrumenten door de Belgische bossen richting Stavelot voor het tienjaarlijkse carnaval. Vier dagen gehuld in rode middeleeuwse kledij op trommels hengsten, bier zuipen en coke snuiven smaakt naar meer. Onder leiding van Vincent besluiten ze naar andere dorpsfeesten in Duitsland en België te marcheren. Wekenlang zwerven ze rond door de kou, gewapend met drank, instrumenten en flink wat lijnen coke. De onderlinge verhoudingen worden op de proef gesteld, en niet iedereen blijkt even goed tegen de overdaad aan verdovende middelen en het eindeloos ronddolen te kunnen. Emoties nemen de overhand en de mannen beginnen meer en meer over zichzelf als persoon te denken. De grote tocht wordt zo meer een filosofische zoektocht naar idealen en zelfbeelden dan een lang zuip- en snuiffestijn.

Hoewel de film zich voordoet als een documentaire, is het pure fictie, al bestaat de fanfare uit de film grotendeels wel in het echt. De trektocht is voortgekomen uit een idee van de leider van de echte fanfare, maar heeft dus nooit in het echt plaatsgevonden. Regisseur Jérôme le Maire heeft er een bijzonder mengsel van absurdisme en drama van gemaakt dat veel improvisatie bevat. Toch bevat de film te veel minpuntjes om een echte aanrader te zijn.

Een van de grootste minpunten is het feit dat de vele personages allemaal kort behandeld worden, maar geen van hen wordt echt uitgediept. Ja, er komen enkele schokkende en ontroerende momenten voorbij, zoals een vrachtwagenchauffeur die tijdens de tocht erachter komt verliefd te zijn op een van de anderen, maar zulke gevallen krijgen nooit genoeg aandacht om echt te raken. Het is een te grote mengelmoes van gebeurtenissen en interviews om je echt bij je strot te pakken. Nu ik terugkijk op de film heb ik eigenlijk vooral het constante rondsjokken, feesten, zuipen en snuiven onthouden. En dat zegt toch wel iets over de film: het idee is origineel, maar de uitwerking laat te wensen over. Ruim anderhalf uur kijken naar zuipende, snuivende herriemakers is niet zo leuk, tenzij je zelf wellicht mee gaat zuipen, snuiven en herriemaken, maar dan krijg je vermoedelijk ook weinig mee van de meer dramatische scènes.

De Schijf
Er staat nog een handjevol extra's op de dvd. Zo zijn er enkele verwijderde scènes, en korte filmpjes waarin wordt getoond hoe enkele leden het gezelschap verlaten hebben. Helaas mist bij deze extra's de ondertiteling.DVD

30/01/2012

Filmfreak Distributie

1.78:1

Frans 5.1

Nederlands, Engels

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.