Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

22/10/2012

Livide

Bloederige danspasjes

Schizofreen is de juiste term om Livide te omschrijven, de tweede film van het regisseursduo Alexandre Bustillo en Julien Maury. Hun debuut À l'Intérieur (2007) bracht een schok teweeg door een uiterst bloederig en spannende film af te leveren die met name jonge moeders met bevende angst naar de uitgang van de bioscoop deed rennen. Deze opvolger volgt een vertrouwd stramien om vervolgens een zeer onverwachte weg in te slaan. Wie er voor open staat, kan zich opmaken voor een geslaagde hybride van stijlen.De film opent met Lucy, een leerling thuisverpleegster die samen met een ervaren dame langs huizen gaat waar ouderen verzorgd moeten worden. Hun verpleegtocht gaat onder andere naar mevrouw Jessel, die vanwege een coma via een beademingsapparaat kunstmatig in leven wordt gehouden. Lucy’s begeleider vertelt dat de dame erg rijk is en dat ze haar geld ergens in het oude huis heeft verstopt. Dit verhaal vertelt ze ’s avonds aan twee vrienden en het onvermijdelijke gebeurt: ze besluiten in te gaan breken in het oude huis. Wat volgt is een uiterst spannende en sfeervolle eerste helft vol oude kamers en krakende deuren.

Wat de film schizofreen maakt is dat er op een gegeven moment wordt gebroken met het traditionele horrorprincipe waarbij jongelui dwalen door een oud huis. Was de eerste helft nog enigszins plausibel en realistisch, de tweede helft gooit alle remmen los en je begeeft je als kijker in een sprookjesachtige wereld waar duistere ballerina’s en onverklaarbare gebeurtenissen de dienst uitmaken. Eigenlijk was ik in de eerste instantie, naast verbaasd, ook lichtelijk teleurgesteld. Dat is echter omdat de eerste helft zo vreselijk meeslepend was en ik niet wilde dat die sfeer werd doorbroken. De regisseurs hebben dus een flinke gok genomen om zo’n drastische ommezwaai te maken. Het getuigt van lef.

Na enige geestelijke bijstelling van mijn kant, omarmde ik volledig deze nieuwe weg die werd ingeslagen. De film heeft namelijk een bijzonder aanstekelijk sfeer die de juiste toon weet aan te slaan als het gaat om horror en mysterie. Er valt te discussiëren over het feit dat het regisseursduo in de slotakte net dat stapje richting ongeloof te ver hebben genomen. Ook kent de film aardig wat losse eindjes en wordt er van de kijker verwacht zelf bepaalde conclusies te trekken. Mijn inschatting is dan ook dat er twee tegenstrijdige kampen zullen ontstaan als het gaat om de waardering van deze film. Ik behoor tot het kamp dat volledig is overtuigd.

De muziek wil ik ook niet onvermeld laten. De werkelijk prachtige muziekscore tilt de film naar een hoger plan. Soms deed de film me denken aan de horrorklassieker van Dario Argento, Suspiria (1977). Ook in die film wordt alle logica overboord gegooid maar is het resultaat een prachtig schouwspel van beelden en geluiden. De stroom aan succesvolle horrorfilms uit Frankrijk blijkt nog niet te einde.

De schijf
Het is wellicht wat flauw om de dvd af te rekenen op wat het niet is maar wie inmiddels HD is gewend, zal zijn verwachtingen moeten bijstellen als het gaat om beeldkwaliteit. Scherpte en de verwerking van donkere beelden zijn soms wat aan de zwakke kant. Een audiovisueel hoogstandje als Livide schreeuwt namelijk om de hoogst haalbare kwaliteit in beeld en geluid. Maar in elke vorm is deze film voor de avontuurlijke kijker een aanrader. De dvd bevat geen extra’s. 

DVD

02/10/2012

Filmfreak Distributie

2.35:1

Dolby 5.1

Nederlands, Frans

Plaats uw reactie

Elise op 23/10/2012

Ben heel benieuwd naar deze film. Vrees wel dat ik mezelf eerst even geestelijk moet voorbereiden.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.