Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

12/09/2011

Mammuth

Gérard Depardieu op zijn best

Hoewel de titel verwijst naar de motor waarop Gérard Depardieu rijdt in deze film, zegt het woord ook wel iets over de acteur zelf. Een oude rot in het vak, want de beste man is al 62 en begon zijn acteercarrière in 1973. Ook zegt het woord iets over de omvang van Depardieu; de jaren hebben hem flink wat extra pondjes opgeleverd. En laat dat nu net perfect zijn voor zijn personage in deze film, Serge “Mammuth” Pilardosse, die Depardieu op het lijf geschreven lijkt.  Serge is zojuist met pensioen gegaan, een emotioneel moment voor de 60-jarige ex-slager. Als afscheidscadeau kreeg hij een grote puzzel, na jaren hard werken, maar het kan Serge weinig boeien, hij is snel tevreden. Totdat blijkt dat zijn pensioen nog niet goed geregeld is, hij mist nog enkele bewijzen van voormalige werkgevers. Hij stoft zijn oude Munch Mammut motor af en gaat op zoek naar zijn voormalige werkgevers, en herleeft daardoor zijn leven, wat uiteindelijk veel belangrijker voor hem is dan het regelen van het pensioen.

Depardieu is perfect gecast als Serge en hij draagt de film dan ook met gemak. Hij creëert een ingetogen en niet zo pientere Serge die boven alles het beste met iedereen voorheeft. De wereld om hem heen blijkt niet zo vriendelijk, maar dat kan Serge weinig bommen. Als hij bijvoorbeeld met een metaaldetector wat gaat strandjutten wordt hij door een collega-strandjutter compleet belachelijk gemaakt. Enkele dagen later is het plezier echter aan Serge’s kant als hij een grotere buit opstrijkt dan zijn rivaal. Maar ook de emotionele kant van Serge laat Depardieu op een geweldige manier zien. Zo kreeg ik een brok in mijn keel op het moment dat Serge tegen het einde van de film zijn vrouw weerziet: ze staan niets zeggend tegenover elkaar, en de camera is zo gepositioneerd dat hun hoofden slecht zichtbaar zijn, en toch spat de emotionele spanning van het scherm door de timing en het acteerwerk, subtiel maar toch veelzeggend.

Mammuth is geen standaard drama-meets-roadmovie; de film zit vol heerlijke absurdistische en ongemakkelijke humor, waaronder twee mannen die naast elkaar liggen te masturberen, en de situaties waarin Serge terechtkomt zijn allesbehalve standaard. Zo ontmoet hij zijn nichtje dat haar hele huis en tuin vol heeft hangen met geamputeerde poppencreaties. Daarnaast heeft de film een surrealistisch sfeertje, vooral door de aanwezigheid van een jonge gewonde vrouw die Serge gedurende de film volgt. Deze twee elementen maken de film bijzonder, maar ook een stuk minder toegankelijk voor de gemiddelde dramaliefhebber. Ik vond het echter prachtig.

De Schijf
Er staan geen extra's op. Beeld en geluid zijn prima.DVD

22/08/2011

Filmfreak Distributie

1.85:1

Frans 5.1 Dolby Digital

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.