Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

06/04/2010

Marcello Marcello

Met zijn release in maart verschijnt het Zwitsers/Duitse Marcello Marcello net iets te vroeg op DVD.  De film heeft die typische meisfeer: de zomervakantie lonkt, de temperatuur wordt hoger, de rokjes korter, terrasjes voller en de overblijfselen van jonge vogels prijken weer op de autoruit. Op het Italiaanse eiland Amatrello is het dagelijks hoogzomer en de plaatjes van het idyllische stadje geven de film een ultiem vakantiegevoel. Helaas is Marcello Marcello daarmee nog geen geslaagde film, want Rabaglia's streven naar pittoreske plaatjes leidt net teveel tot oubolligheid.Het eilandje Amatrello voor de kust van Napels lijkt te mooi om waar te zijn. Al om half zes worden de bewoners gewekt door zon en zilte zeelucht.  Een half uur later springen postbode en bakker op de fiets om door de wirwar van steile steegjes hun klanten te bedienen, terwijl de eerste visserbootjes het ruime sop kiezen. Op en top de 'vroeger was alles beter'-gezelligheid. Tradities vieren hoogtij in Amatrello, zoals de eigenaardige gewoonte rond de 18e verjaardag van plaatselijke meisjes. Geïnteresseerde jongens bezorgen op deze dag een cadeau voor de vader des huizes, waarna deze bepaalt wie zijn dochter mee uit mag nemen.De arme visserszoon Marcello heeft zich nooit ingelaten met deze praktijken, totdat hij over zijn oren verliefd wordt op de dochter van de burgemeester. Als de verjaardag van deze beeldschone Elena nadert, heeft Marcello de ideale gift bedacht: de haan van de buren die de burgemeester elke ochtend wakker schreeuwt. De eigenaar van de haan, de plaatselijke slager, wil deze enkel ruilen voor twee flesjes zeer bijzondere limonade. De twee zusters die hem hieraan kunnen helpen willen daar ook weer iets voor hebben, en zo raakt zowat het hele dorp betrokken bij een grote ruilhandel. Zal het Marcello lukken om alle gewenste zaken te pakken te krijgen en middels de haan zijn geliefde Elena te veroveren? Of moet hij het afleggen tegen rijkeluiszoon Armando?

Wat opvalt is hoe knap regisseur Denis Rabaglia de kijker onmiddellijk het verhaal weet in te trekken. Al na vijf minuten voelt het alsof wij het dorp en zijn bewoners al jaren kennen. Maar hoe langer de film voortkabbelt hoe minder de Zwitser zijn kijkers aan het beeld weet te kluisteren. Het verhaal en zijn hoofdpersonen zijn wel erg oppervlakkig neergezet en weinig uitgewerkt. Zo blijven de romantische gebeurtenissen voorspelbaar en afstandelijk.  Dat is vooral te wijten aan de vele quasigrappige momenten in de film. De schoolmeester die met zijn fiets te water raakt; de plaatselijke geestelijke op  zijn brommer. Liefhebbers van John Lanting en zijn theater van de lach zullen het wellicht waarderen, maar de tot cliché verworden personages doen de film geen goed. Wellicht dat Rabaglia heeft gestreefd naar de typische sfeer van Jour de Fete, maar in plaats van Jacques Tati is Marcello Marcello bljven hangen bij Roberto Begnini en zijn over-de-top verwikkelingen. Ook de mooie plaatjesschieterij leidt na een goed uur tot een wat oubollige sfeer.

De palmares van de jonge hoofdrolspelers Francesco Mistichelli (Marcello) en Elena Cucci (Elena Del Ponte) reiken tot een handvol tv-films. Daarom mag van hen ook niet worden verwacht dat zij de film tot een hoger niveau weten te tillen. Iemand als Roberto Bestazzoni zou dit met zijn vele ervaring (Passion of the Christ, The Bourne Identity) wel moeten kunnen, maar omdat zijn personage (leraar van de plaatselijke school) verwordt tot een soort Piet Bambergen kan ook hij zijn stempel niet drukken. 

De DVD zelf heeft een zeer mooi beeld in 16:9 formaat. De zon schijnt je werkelijk tegemoet en de kijker waant zichzelf al in de drukke straatjes langs de zee. Het Dolby Digital 2.0 geluid is van gemiddelde kwaliteit, maar aangezien muziek en geluid geen grote rol opeisen bijkt dit voldoende. Extra's biedt de DVD niet. Hiermee is Marcello Marcello een ideale feel-good opwarmer voor de komende zomervakantie. Wie echter allergisch is voor kneuterigheid en al te clowneske taferelen kan de film beter aan zich voorbij laten gaan.

DVD

16/03/2010

Homescreen

16:9

Dolby Digital 2.0

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.