Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
15/03/2023

Marlowe

In de detective-crimi film Marlowe van regisseur Neil Jordan zien we privédetective Philip Marlowe (Liam Neeson) die in opdracht van de aantrekkelijke dame Clare Cavendish (Diane Kruger) de moord van ex-vriend Nico Peterson (François Arnaud) moet onderzoeken. Zijzelf gelooft er namelijk in dat hij nog leeft. Alleen waarom? is de grote vraag. We bevinden ons in Bay City in de jaren ’30. De studiobazen en prominente gasten hebben de macht. Hierdoor gebeuren er soms dingen die niet kunnen, of snel worden verduisterd. Gebaseerd op het boek The Black-Eyed Blonde van schrijver John Banville.
Naarmate Marlowe steeds dieper graaft komt hij achter een aantal duistere zaken en types die hem onder druk zetten. Door zijn politieverleden weet hij zichzelf goed staande te houden, maar wil graag achter de waarheid komen. Zal Clare hem dat vertellen? Of komen er nog meer geheimen uit de hoge hoed? Marlowe zal in ieder geval alles op alles zetten om Nico te vinden. 
 
Tempo
Het verhaal wordt op een zeer kalme manier vertelt. Als kijker moet je dan ook erg wennen aan het tempo. Tegenwoordig worden films vlot aan elkaar gepraat en zien we alles in een rap tempo voorbij komen. In dit geval hebben de makers geleerd van het verleden en dit Marlowe-verhaal dat in de jaren ’30 echt een hip personage was in zijn waarde gelaten. Maar om de kijker nog meer te grijpen had het op sommige momenten wel iets vlotter gemogen.
 
In zijn honderdste film is het voor acteur Liam Neeson zeker even wennen om in een totaal ander tempo, sfeer en met veel charme te spelen. De afgelopen jaren rent hij alleen maar achter slechteriken aan in een race tegen de klok. Hierin speelt Neeson dan ook met veel plezier en neemt de tijd om de dialoog met actrice Diane Kruger aan te gaan. De twee dansen als het ware om elkaar heen. En dan gebeurt er af en toe alleen maar iets kleins in een scene dat verder in het verhaal grote gevolgen heeft. 
 
Afleiding
Acteur Alan Cumming zorgt voor de humoristische touche in het verhaal. Dat kan hij als geen ander en zorgt voor voldoende afleiding in het geheel. Daarnaast zorgt acteur Danny Huston voor de duistere kant van het verhaal. Hij komt goed uit de verf als tegenpool van Neeson en dat zorgt voor interessante scenes. 
 
Regisseur Neil Jordan heeft zich wel goed ingelezen in de geschiedenis van de personage Marlowe als detective. In de film komen dan ook verwijzingen langs uit de boekenreeks die door schrijver Raymond Chandler in 1932 is gecreëerd. Deze film is dan ook een ode aan Marlowe. En borduurt voort op de gedachte van Chandler om deze bijzondere personage levend te houden. 
 
Voor detective liefhebbers en in het bijzonder Marlow-fans is dit een onderhoudende film die je laat kennismaken met het Amerika in de jaren ’30 en deze unieke detective. Veel kijkplezier. Marlowe is vanaf donderdag 16 maart 2023 te zien in de Nederlandse bioscopen.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.