Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

28/11/2009

Millennium: Mannen die vrouwen haten

Třpthriller

Het is een naam die je afgelopen jaar moeilijk hebt kunnen missen: Stieg Larsson. Terwijl zijn Millenium-boeken wereldwijd in elke boekwinkel lagen, verscheen ook de eerste film uit de trilogie in de bioscoop met de feestelijke ondertitel Mannen die Vrouwen haten. Voor de mensen die al bij voorbaat gaan roepen dat het boek toch wel beter zal zijn dan de film, is er nu de extended version op dvd. Met 180 minuten claimt men het hele boek in beeld te brengen.Toegegeven, ik heb het boek ook niet gelezen (ik ontdek hypes wel in het museum), maar er is absoluut iets voor te zeggen dat dit verhaal goed tot zijn recht komt in drie uur. Een zwak punt van veel thrillers is namelijk vaak de te korte speelduur waardoor er altijd een moment komt waarop belachelijk snel conclusies worden getrokken. (Om over de éénuurs tv-thrillers nog maar te zwijgen.) Ook Millennium kent zijn stroomversnellingen en alles-valt-op-zijn-plek climax, maar het complexe verhaal voelt nergens gehaast.

De complexiteit in het kort: onderzoeksjournalist Mikael wordt ingehuurd door een oude man wiens nichtje veertig jaar geleden is verdwenen. De verdachten: alle andere familieleden. Maar Mikael, de professionele semi-detective wordt zelf ook in de gaten gehouden. De 24-jarige hackster Lisbeth is op zijn spoor gezet voor een opdracht, maar ook in haar vrije tijd houdt ze Mikael in de gaten. Maar dat betekent niet dat Lisbeth aan de top van de voedselketen staat. Nee, het meisje staat onder curatele bij een of andere ranzige vent die haar hele leven probeert te beheersen. Daarnaast is ze gevangene van haar eigen lastige persoonlijkheid.

GTST had drie maanden kunnen vullen met deze personages alleen, maar hier staat toch echt het moordonderzoek centraal. We zien een speurtocht die spannend, doordacht en ingewikkeld overkomt. Een aantal schokkende shots maken het lijstje thrillerelementen compleet. Toch is Millenium een film die volledig op eigen benen staat; een film ook die aangeeft dat clichés niet nodig zijn om een genrefilm te maken.

De Extended Edition
Zoals gezegd heeft deze uitgave al één belangrijke toegevoegde waarde ten opzichte van de bioscoopfilm: hij is een flink stuk langer. Geen irritante deleted scenes, maar een gehermonteerde film. Of eigenlijk films, want Mannen die vrouwen haten is verdeeld in twee films die voor tv-uitzending bedoeld waren. Hoewel je ze toch wel direct na elkaar wil kijken, hebben beide films een eigen disc gekregen, die ieder zijn aangevuld met extra’s.

De extra’s op schijf 2 zijn niet heel bijzonder: making of the soundtrack van vier minuten, een tochtje door Stockholm van vijf minuten en interviews van ruim negen minuten. Schijf 1 kent naast de (teaser)trailers van de hele trilogie (de films werden in één ruk gemaakt) een documentaire van drie kwartier die wel absoluut de moeite waard is. Familie, vrienden en collega’s van Stieg Larsson vertellen over de schrijver en activist die in 2004 op 50-jarige leeftijd overleed. Van zijn geboorte bij 17-jarige ouders tot en met de ruzie over de miljoenenerfenis na zijn dood: dit is een compleet document. Niet alleen is het interessant om iets te leren over de beste man, deze docu geeft inzicht in bepaalde thema’s uit de Millenium-verhalen.

Voor iedereen die van thrillers houdt is Millenium: Mannen die vrouwen haten – extended edition een prachtig pakketje dat je alleen nog maar in hoeft te pakken om in de zak, of onder de boom te leggen.
DVD

24/11/2009

Lumiere Home Entertainment

16:9

Dolby Digital 5.1 DTS

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.