Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

27/04/2011

Monsters

Machtige monsters

Gareth Edwards debuteert zeer sterk met Monsters, een film die evenveel roadmovie als romantische film als horror is. Een fotograaf wordt door een opdrachtgever gevraagd zijn dochter terug te loodsen door Mexico naar Amerika. Een probleem is dat Mexico een gevarenzone is geworden waarin aliens rondlopen. Tijdens de gevaren van hun reis bloeit er iets tussen de twee, maar het lot blijkt ze constant tegen te zitten.
In het eerste uur is Monsters het beste te beschrijven als een romantische roadmovie met lichte scifi-elementen. In het laatste halfuur barsten de horror en scifi los. De opbouw van zowel romance als spanning is erg sterk te noemen, waarbij vooral het acteerwerk een grote rol speelt. Scoot McNairy en Whitney Able hebben een goede chemie en weten hun rollen zeer adequaat neer te zetten. De dialogen zijn deels geïmproviseerd, en dat is te merken aan de losheid en spontaniteit van de scènes. De geloofwaardigheid van de gesprekken zorgt ervoor dat je mee gaat leven met de twee op hun prachtige reis door Mexico.

Het is jammer dat de titel Monsters een griezelig actiespektakel suggereert, want de film is veel subtieler dan dat. De monsters zelf komen weinig in beeld, en als ze in beeld komen zijn ze niet alleen monsterlijk maar ook ontzagwekkend. De toon van de film is rustig, waarbij vooral het landschap uitgebreid de tijd krijgt. Dit is geen Hollywood-spektakel maar een dramafilm met horrorelementen. Het laatste halfuur bevat inderdaad veel actie, maar het blijft draaien om de personages. Hoewel de film vergelijkbaar is met District 9 in opzet (een genremix en politieke parabel verpakt als specialeffectsextravaganza) is deze film rustiger, meer ingehouden en minder explosief.

Waarin de film wel overeenkomstig is met District 9 is de kwaliteit van special effects met een bescheiden budget. Voor 800.000 maakte Edwards een film op locatie, met plaatselijke bewoners als bijrolacteurs en zonder een al te rigide script. In dat budget zitten ook de effecten inbegrepen, volledig gemaakt door Edwards zelf op zijn computer. Ongelooflijk, want qua kwaliteit kunnen de effecten zich meten met de gemiddelde Hollywood-blockbuster.

Monsters is een film die haast organisch is ontstaan, maar die wel compleet af voelt.  Vrijwel alles klopt, afgezien van de misleidende titel. Monsters is namelijk een klein, indrukwekkend drama, met grootse special effects; geen gigantische film met monsters op elke hoek. Het draait om de personages, die de film dragen. En tot die personages reken ik, op basis van de magische laatste scènes, ook de monsters.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.