Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

26/05/2010

Monthy Python: Almost the truth - the lawyer's cut

Blijft een van de leukste en meer visuele komediegezelschappen aller tijden leuk wanneer je het in een format plaatst dat bestaat uit zes uur aan talking heads? Erg aantrekkelijk klinkt het niet, maar uw toegewijde recensent ging er voor zitten: 3 dvd’s Monty Python: Almost the Truth – the Lawyer’s Cut. Ik kan u inmiddels uit betrouwbare bron meedelen dat uw recensent aangenaam verrast was. Almost the truth is een interessante biografie, en niet alleen voor die hard Monty Python-fans.De documentaire wekt de indruk dat de vijf nog levende Pythons – toch ook weer een dagje ouder – nog één keer hun verhaal willen vertellen. Een geautoriseerde biografie om alle specials en losse interviews overbodig te maken. Oorspronkelijk uitgezonden als tv-serie is de hele carrière van Monty Python verdeeld in zes delen, die ook inhoudelijk hoofdstukken vormen. Vroege invloeden, de eerste samenwerkingen, het succes van Monty Python’s Flying Circus, en de drie speelfilms: alles heeft zijn eigen aflevering. Deel 6, over The Meaning of Life, gaat daarnaast in op de dood van Graham Chapman en het leven na Python.

Waar te beginnen met een beschouwing van zo veel filmmateriaal? Verwacht in ieder geval geen zes uur lang Monty Python zoals u dat misschien gewend bent van de sketches of de films. Er komen genoeg fragmenten voorbij, maar deze zijn te kort en onregelmatig om de kijker echt in de stemming te brengen. Wel prikkelen ze om de video’s, dvd’s of youtube-filmpjes er weer eens bij te halen. Wat u verder kunt verwachten zijn de groepsleden die openhartig vertellen over de mooie en minder mooie tijden, en de passie die ooit uit de sketches sprak, die sprankelt nog steeds in de ogen van de inmiddels wat oudere heren.

Naast de Pythons zelf zijn er de nodige interviews met betrokkenen, bekenden en vakgenoten, zodat bij alle onderwerpen een aardig totaalbeeld bestaat. Hoe kijken de Pythons zelf terug? Wat vinden de mensen die naast hun stonden ervan? En hoe denkt het toenmalig publiek aan die tijd terug? Op zijn minst geeft Almost the truth zo een mooie kijk in de film- en tv-wereld van de afgelopen halve eeuw. De toegevoegde waarde komt echter uit de vijf persoonlijkheden die allemaal geboren vertellers blijken; wijze mannen inmiddels die met plezier terugdenken aan hun jongere jaren. Ze slepen je mee in anekdotes waar je zelf helemaal geen herinnering of gevoel bij hebt, maar toch wil je het horen. De geestdrift werkt aanstekelijk; je lacht mee om insider jokes.

Melig wordt het echter nergens, niet omdat de mannen te oud zouden zijn, maar omdat er geen enkele scène is geschoten waarin de hele groep gezamenlijk terugkijkt. Dat had nog een aardige aanvulling kunnen zijn; nu lijkt de verhouding tussen de groepsleden wat kil. Desalniettemin voldoet Almost the truth aardig aan de verwachtingen: de film geeft een gevoel van afronding, dit is het verhaal van Monty Python. En de vijf oude, glimlachende mannen knikten dat het goed was.

De dvd
De zes afleveringen staan op de eerste twee dvd’s, dus die derde schijf zal wel voor de extra’s zijn. En inderdaad: er is nog bijna twee uur meer... Het grootste deel van de extra’s wordt opgeslokt door meer interviews. Dit alles is verdeeld in “extended interviews”, ongemonteerde gesprekken met alle vijf de levende Pythons, en “outtakes” – deleted scenes dus. Maar als je zes keer een uur de tijd gehad hebt, dan moet je accepteren dat het een keer klaar is. Je kunt niet alles laten zien, en de fragmenten op deze derde dvd zijn dan ook niet erg aantrekkelijk. Hooguit de anekdotes over Fawlty Towers zijn echt de moeite waard, maar die hadden dan ook geen reden om in de film te zitten.

Verder staan er op de bonusschijf een picture gallery van Terry Gilliams animaties – een beetje droog – en een aantal sketches uit Flying Circus. Onder de noemer “De Sketches” zijn dit zeven van de bekendste fragementen. Leuk om nog eens te zien, maar ze zijn zo klinisch uitgesneden en de selectie is zo beperkt dat je hier beter gewoon een mooie Flying Circus-box voor aan kunt schaffen.DVD

10/05/2010

Twin Pics

16:9, compatible 4:3

Engels DD 5.1

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.