4 januari 1934
Nederland laat van zich horen
Door Ralph Dambacher
30/06/2008
uim vier jaar nadat de Jazz Singer het grote publiek bekend had gemaakt met de geluidsfilm kwam de eerste grote Nederlandse geluidsproductie in de bioscopen. Naar aanleiding van de vierhonderdste verjaardag van Willem van Oranje het jaar daarvoor, werd in 1934 de speelfilm Willem van Oranje uitgebracht. In vijf kwartier wordt het beroemde verhaal van de Tachtjarige Oorlog verteld.
Een deel van de cast van Willem van Oranje
De film over de Vader des Vaderlands werd opgenomen in "Philiwood". Inderdaad, de filmstudio’s van Philips in Eindhoven. Het zou ook de enige grote productie blijven die daar geschoten werd. Een grote groep werklozen uit Eindhoven – het ging economisch immers slecht – speelde figurant; een meevaller op het budgetje van 40.000 gulden. Minister-president Colijn was aanwezig bij de première op 4 januari, maar de film werd een redelijke flop, zeker naast het succes van die andere vroege geluidsfilm: De Jantjes.
Het leven van Willem van Oranje-regisseur Jan Teunissen werd eveneens een flop. Zes jaar na dit grootse regiedebuut werd hij lid van de NSB en hij "promoveerde" tot leider van het Nederlandse Filmgilde. Na de oorlog werd hem tot 1958 verboden nog films te maken. Tot zijn dood in 1975 heeft hij ook niet veel meer gepresteerd.
Plaats uw reactie
marnix op 12/07/2008
Does your dog bite?
Ik heb mijn wijsneus op, dus... De eerste geluidsfilms in Nederland werden vervaardigd door een Electra N.V.; Terra Nova (1931) en Stuwing (1932). Echter de films hebben de bios nooit gehaald, dus echt veel eer heeft Electra er eindelijk niet aan behaald. Zo weinig zelfs dat Electra in 1932 er zelf ook al de brui aan moesten geven, zodat ze niet verder zijn gekomen dan een vergeten aantekening in de annalen.
Ralph op 14/07/2008
Wie kotst kan de gal verwachten
De Jantjes was ook eerder geproduceerd als ik het goed heb. Willem van Oranje was echter de eerste geluidsspeelfilm in de Nederlandse bioscoop (en daarmee ook de eerste keer dat er Nederlands te horen was)