Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
22/11/2022

Nope

In de nieuwe thriller-horror-sciencefictionfilm Nope van regisseur/producent en scriptschrijver Jordan Peele, zal een plattelandsgebied in Californië, Amerika door een surreëel object bedreigt worden. OJ Haywood (Daniel Kaluuya) woont met zijn vader Otis (Keith David) op een paardenranch, ze verhuren hun paarden voor het gebruik in Hollywoodfilms. Alleen wanneer er op een dag op een merkwaardige manier allemaal voorwerpen uit de lucht vallen komt zijn vader helaas te overlijden. Wat is dit voor iets, het lijkt op een wolk, is het buitenaards?
Krijs
Een half jaar later heeft OJ de zaak van zijn vader overgenomen en runt hij het samen met zijn zus Emerald (Keke Palmer). Als op een gegeven moment in de avond hun paard Lucky ontsnapt gaat OJ erachteraan. Hij stuit alleen op iets vreemds. Een intense krijs klinkt in de verte en het plaatselijk uitvallen van de stroom zorgt voor angst. Emerald krijgt het lumineuze idee om het mysterieuze object in beeld te brengen zodat de hele wereld weet dat er andere wezens zijn op onze planeet. Ze schakelt daarbij de hulp in van Angel Torres (Brandon Perea), een techneut en documentaire maker Antlers Holst (Michael Wincott).
 
De opbouw van het verhaal is door regisseur Jordan Peele zeer goed gedaan. Je wordt als kijker niet direct in het diepe gegooid. Je weet net zoveel als de hoofdpersonen. Dat is ook goed, want hierdoor wordt een verhaal vertelt en zitten we niet naar een op een stapeling van angstaanjagende scenes te kijken. Hierdoor ontstaat er samenhang tussen de scenes en dingen die gebeuren. De makers willen hiermee ook laten zien wat gedrag doet met mens en dier. 
 
Droom
En was dit al een droom voor Peele om te maken. Als kind droom je soms ook over dit soort dingen en nu heeft hij het dan ook tot leven laten komen. Cameraman Hoyte Van Hoytema heeft de personages zo in beeld weten te vatten dat je als kijker bijna over hun schouders meekijkt en de gebeurtenissen intens beleeft. Je blijft kijken om te weten te komen wat er nu echt aan de hand is en wat er achter de deur verscholen zit.

De cast speelt dit dan ook erg goed. Acteur Daniel Kaluuya die al eerder in films van Peele te zien is geweest laat nu ook weer zien wat hij in zijn mars heeft. Lopend met zijn pet half op zijn hoofd laat hij het over zich heen komen. En blijft hij met beide benen op de grond staan. Dat brengt hij met veel overtuiging. Actrice Keke Palmer die zijn tegenspeler is komt ook goed uit de verf. Ze had zo nu en dan wel iets minder overdreven kunnen spelen. Maar dat doet haar spel zeker niet minder. Steven Yeun Laat zien dat ook Aziaten een cowboy kunnen zijn en speelt luchtig. Hij weet op een goede manier de serieuzere momenten te onderbreken met een beetje humor. 
 
Hokje
De visuele effecten zien er goed en realistisch uit. Waarbij het geluid een erg belangrijke ondersteuning biedt. Hierin is Peele bij het minimalistische gebleven. Dit is een film die je niet standaard in een hokje kan plaatsen. Het heeft verschillende genres die elkaar overlappen. Dat maakt het dan ook een bijzondere film die je als kijker gewoon moet ervaren. Waar je soms wel even rechtop in je stoel van gaat zitten. En niet hoeft na te denken of je hier nog iets mee moet. Ga het gewoon zien en oordeel zelf. Veel kijkplezier! 
 
Naast de film bevat de Blu-ray nog vele extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, verwijderde scenes, bloopers en nog veel meer. 


Blu-ray

16/11/2022

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.