Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
22/11/2023

Oppenheimer

Regisseur Christopher Nolan heeft met het biografie-drama Oppenheimer een stukje geschiedenis vertelt over de bijzondere natuurkundige J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy). Hij was in de leer bij J.J. Thomson, maar was niet zo handig in het laboratorium. Hierdoor werd snel duidelijk dat zijn interesse niet in de experimentele kant van natuurkunde lag, maar juist geïnteresseerd was in de  theorie ervan. Hij verliet Engeland en ging studeren aan de Georg-August-Universiteit in Göttingen bij Max Born. Nadat hij promoveerde keert hij terug naar Amerika, om aan de slag te gaan bij het California Institute of Technology. 
Vandaaruit werd hij door Lewis Strauss (Robert Downey Jr.) gevraagd om universitair docent te worden aan de Universiteit van Californië in Berkeley. Het begon als een klein klasje, maar zijn theoretische lessen over onder andere het zwarte gat vielen goed in de smaak. Hij kwam zelfs in Leiden bij Paul Ehrenfrost om er gastlessen natuurkunde te geven. 
 
Manhattenproject
Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak kwam officier Leslie Groves (Matt Damon) op zijn pad met de vraag om mee te doen met een geheim project, het Manhattenproject. Samen met zijn beste vriend en collega Isidor Rabi (David Krumholtz) brengen ze verschillende knappen koppen bij elkaar voor het maken van een bom, en niet zomaar een bom, de atoombom. Om zo de oorlog te stoppen, maar of dat lukt…
 
Wederom is het Christopher Nolan samen met zijn team en de cast gelukt  om een heel bijzonder verhaal tot leven te laten komen. De vader van de atoombom en mede grondlegger van de algemene relativiteitstheorie voor zwarte gaten. En hij heeft ook Albert Einstein (Tom Conti) gekend. Een fascinerend personage die met volle overgave wordt gespeeld door acteur Cillian Murphy. Hij speelt deze rol heel erg goed en trekt de kijker naar zich toe. Mede door de sterk geschreven dialogen geeft hij Oppenheimer het toneel dat hij moet hebben. Daarnaast is zijn lichaamstaal ook erg sterk, een acteur van formaat. 
 
Felle tante
Zijn tegenspelers zorgen er voor dat er voldoende dynamiek tussen de personages aanwezig is en de scenes stuk voor stuk goed in elkaar zitten. Acteur David Krumholtz daagt Murphy genoeg uit en dat is goed te zien in zijn spel. Maar ook actrice Emily Blunt draagt haar steentje bij. Ze speelt Kitty, de vrouw van Robert. Ze zowel de mooie aantrekkelijke vrouw zijn als een felle tante die haar mannetje staat. Ook zij laat zich van haar beste kant zien. Acteurs Robert Downey Jr. En Josh Hartnett gooien hoge ogen. Echt hoe zij zichzelf in deze film laten zien is bijna gewoon het beste uit hun carrière. Twee dikke duimen ophoog.
 
Misschien is dat dan wel de magie die Nolan heeft, als hij aan een productie als deze begint. In veel van zijn films is het verhaal sterk en beschikt hij over een topcast. En dan komt hij ook nog met een verhaal dat eigenlijk vrij onbekend is. Oppenheimer is zelfs in Nederland geweest om les te geven in Leiden. Maar goed, deze film is gewoon een must-see, ook al heb je niets met het onderwerp. Het gaat om veel meer dan dat. Daarnaast is de soundtrack en het camerawerk met veel zorg voor detail erg mooi uitgevoerd. Het heden is in zwart-wit en het verleden in kleur te zien. Dat is eens wat anders en kijkt erg fijn. De decors, kostuums en omgeving zien er erg goed uit. Overal is aan gedacht. Met een lengte van bijna drie uur  verveelt Oppenheimer zeker niet. Dit is het unieke Sinterklaas of kerstkado! Heel veel kijkplezier! 
 
Het doosje bevat zelfs twee schijven, waarop de eerste de film staat en de tweede nog ruim drie uur aan bonusmateriaal te zien is. Met onder andere diverse interviews, een kijkje achter de schermen en het tot stand komen van het verhaal.


Blu-ray

22/11/2023

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Atoms en Dolby Digital Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.