Dé spektaculaire strijd tussen filmredacties van allerlei allooi. Met voorspellingen voor de Oscar®verdeling dingen zij mee in de Oscar® Orakel Olympiade naar de felbegeerde eer en zoveel meer die het Oscar® Orakel o zo verdienstelijk toekomt. Verwezenlijk dé drooom, meld je aan en word dat Oscar®Orakel! Wij horen graag van u op redactie at filmorama.nl...
Oscarhistorie

Dit jaar is het tijd voor de 82e Oscar-uitreiking door de 83-jarige Academy en dat betekent dat er heel wat verhalen te vertellen zijn over de geschiedenis. Een klein kijkje in onze Histooohriekalender


Het Oscar-balletje begon te rollen op 11 januari 1927 toen een aantal grote namen uit de filmwereld de Academy of Motion Picture Arts and Sciences oprichtten. Twee jaar later werden de eerste beeldjes uitgereikt. De prijswinnaars werden bekend gemaakt op 18 februari 1929, en de daadwerkelijke uitreiking vond plaats op 16 mei van dat jaar. Het duurde echter tot 1940 voordat er een cameraploeg bij het spektakel was, en in dat jaar werden ook voor het laatst de winnaars van tevoren – hoewel al jaren onder embargo – bekend gemaakt. Een eerste prijs voor Nederland was er in 1960 voor Bert Haanstra’s Glas.

Maar naast alle feestvreugde, heeft de Oscar-geschiedenis ook mindere momenten gekend. Zo is 2 juni 1931 een trieste mijlpaal: voor het eerst overleed er een Oscar-winnaar. Verder heeft de ceremonie enkele malen niet op de geplande dag kunnen plaatsvinden, zoals in 1938 door een natuurramp, en in 1968 door de moord op Martin Luther King. Ook de uitreiking van 1999 heeft een naar bijsmaakje gekregen door de Honorary Award voor Elia Kazan. En wat dacht u van de twee acteurs die hun Oscar weigerden?

Kazan en Brando waren overigens niet de enigen die de Academy Awards een politiek tintje gaven. Zo ontving Charlie Chaplin de langste ovatie ooit toen hij na negentien jaar verbannen te zijn geweest uit de VS in 1972 een Honorary Oscar kreeg. Ruim twintig jaar later werd er met nog een spook uit het verleden afgerekend: de weduwe van Dalton Trumbo kreeg alsnog de Award uitgereikt voor haar man die in 1954 wegens de Hollywood Blacklist zijn prijs niet had kunnen claimen.