31 mei 1935

31 mei 1935

Papadadaaam...

Papadadaaam...
02/11/2007
0th Century Fox, het is een niet weg te denken naam uit het hedendaagse filmlandschap. Tot 1935 waren de Fox Film Corporation and Twentieth Century Pictures echter nog aparte spelers op de markt.

William Fox was al sinds 1913 bezig met bedrijfjes in de filmbusiness en in 1915 gooide hij alles op een hoop om de succesvolle Fox Film Corporation op te zetten. Als een traditioneel voorbeeld van een verticaal geïntegreerd bedrijf hield Fox zich bezig met productie, distributie en bioscoopexploitatie. Eind jaren '20 kwam Fox echter in de problemen en de beurskrach van 1929 maakte hem bijna bankroet. Een fusie was nodig en de nieuwe directeur, Sidney Kent, moest op zoek naar een partner.

Twentieth Century Pictures had een aanzienlijk kortere geschiedenis. In 1933 werd het bedrijf opgezet door een aantal grote namen uit de studiowereld, waaronder meest prominent Darryl F. Zanuck. Deze voormalig voorman van Warner Bros. wilde een eigen plekje om onafhankelijke films te kunnen produceren. Een deal met distributeur United Artists pakte niet zo goed uit en ook Twentieth Century ging op zoek naar nieuwe partners. Op 31 mei 1935 gingen de twee firma's officieel verder als één bedrijf.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.