6 juni 1933

6 juni 1933

Parkeren in de bioscoop

Parkeren in de bioscoop
07/07/2008
n Europa heeft het nooit echt voet aan de grond gekregen, maar in de VS was het een fenomeen: de drive-in bioscoop. Je parkeert je auto voor een groot scherm, bij je raampje hangt een luidspreker en als het regent zet je de ruitenwissers aan om de film te kunnen zien.
Hoewel het een typisch symbool van de Amerikaanse jeugdcultuur in de jaren vijftig en zestig is geworden, werd de eerste drive-in al in 1933 geopend in New Jersey. De zoon van een lokale industrieel, Richard M. Hollinghead Jr. bedacht het concept en nadat hij er in mei van dat jaar patent op had gekregen, verwelkomde hij zijn eerste klanten op 6 juni 1933.


Voor vijfentwintig cent per persoon, en maximaal een Dollar per auto konden 335 auto’s aanschuiven. In tegenstellingen tot latere drive-ins waarbij iedereen een eigen luidsprekertje had, of de soundtrack via een radiofrequentie werd afgespeeld, had Hollinghead drie grote luidsprekerzuilen geïnstalleerd. Het scherm was een witgeschilderde muur.

Nederland heeft maar twee permanente drive-ins gekend. De oudste, in Drouwen, is sinds 1994 buiten gebruik. De tweede, in Landgraaf, wordt in ieder geval nog twee dagen per jaar gebruikt als openluchtbios tijdens Pinkpop. Auto’s zijn dan echter niet welkom.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.