Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

14/07/2010

Pooohster van de week I

Pooohster van de week I

Week 28

Week 28
Er gaan donderdag weer zes nieuwe films in première en dus gaan er ook weer zes posters om onze aandacht vragen. Vanaf deze week gaat Filmorama elke week op zoek naar de Pooohster van de Week volgens het bekende principe “kunst of kitsch”. Eén voordeel hebben we deze week al bij voorbaat. Ongeacht de invulling van de nieuwe affiches: de inspiratieloze lolliekots die Shrek Forever After vorige week in ’s lands bushokjes uitspuugde, wordt vanaf nu langzaam vervangen.

Die Friseuse

Maar waardoor dan wel? Om bij het kunststukje van de week te beginnen: Knight and Day. Een stijlvolle poster voor Tom Cruise's en Cameron Diaz' Mission Impossible met luchtige humor met de titel in het rood op een zwart/witte achtergrond. Of eigenlijk een witte achtergrond, want de zwarte afbeeldingen vloeien als een onheilspellende donkere mist het serene kader binnen waardoor ze zichzelf op de voorgrond dringen. De verbeelde beweging van rechts naar links is tegendraads en de diagonale lijnen zijn onherroepelijk dynamisch. Kortom, deze poster prikkelt.

Minder prikkeling vinden we aan het kitschfront. Geen uitgesproken gedrochten deze week, maar het bureau dat Die Friseuse onder de aandacht probeert te brengen, heeft nog veel te leren. We zien een gezette vrouw van achteren - "die Friseuse" in kwestie die het op eigen houtje gaat opknappen - een kappersattribuut in elke hand. De eerste indruk is die van een Wayans-Brothers-film. De titel staat zorgvuldig in het subkader dat het achterwerk van de dame creëert. Is het soms echt de bedoeling dat we gaan lachen om dikke billen? Het feit dat we haar gezicht niet zien, geeft – in combinatie met de opgestoken schaar – de indruk dat men wil zeggen: “nou bereid je maar voor op iets hilarisch dat we je niet gaan verklappen, want dan kom je niet meer.” Een matige poster – waartoe dient het kleurverloop op de achtergrond? – die een matige film voorspelt.


Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.