Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

04/08/2010

Pooohster van de week IV

Pooohster van de week IV

Deze week in de Pooohster van de week twee mooie voorbeelden van hoe een poster kan botsen met de verwachtingen die je van een film hebt. Aan uw linkerhand, in het kunstige lijstje, rechtstreeks uit Hollywood: een film die bij het zien van de trailer al meteen geen kanshebber meer was om mij de bioscoop in te krijgen. Aan uw rechterhand, in de hoek van de kitsch, eveneens uit Hollywood: een film die het prima lijkt te gaan doen op een druilerige doordeweekse dag.


Step Up 3D
Salt


Dames gaan voor, en aangezien je veel van de poster van Salt kunt zeggen, behalve dat hij niet voor 100% gevuld is met “dame”, beginnen we deze week met de kitch. Angelina Jolie speelt in de film een CIA-agente die op de vlucht slaat nadat ze verdacht wordt van spionage. Goed, deze premisse zou de enge pruik verklaren, maar mooi wordt de poster er niet van. Erger nog is het, dat Jolies gezicht niet gecentreerd staat in het zwarte kader dat de pruik vormt. Er is geen twijfel over dat deze asymmetrie zo bedoeld is door de ontwerper, maar als ik de drang voel om een poster iets op te schuiven, dan creëert dat een onrust die me afleidt van de – toch al schaarse – informatie over de film.

Tot slot nog even over de letters – die grote op de achtergrond. Waarom? Het wekt de indruk dat er “specimen” of “facsimile” in Jolie haar gezicht gewatermerkt staat. Komt haar rechteroog (voor de kijkers links) dan nog wel mooi uit door deze grijze waas; aan de andere kant is het weer jammerlijk net-niet. Weg effect van de intrigerend donkere ogen…

Op naar de prijswinnaar van de week: Step Up 3D, de film over dansende jongeren. Een poster met diepte – drie lagen dansende figuren, ieder met een eigen kleurpalet. De middelste laag – in full colour – trekt de aandacht door de dynamische diagonale lijnen. Ook is deze afbeelding van het intieme paartje vanuit een iets verlaagde hoek genomen waardoor het geheel een grootse indruk maakt – alsof je ergens tegenop kijkt (in de letterlijke zin). Hang deze poster iets boven ooghoogte tegen de muur, zoals in de meeste bioscopen wel het geval is, en je krijgt de indruk dat er een majestueus standbeeld staat. Onderaan ten slotte – op ons niveau – een hele hoop energie die de grootsheid vermengt met spektakel. Als de trailer het niet verpest had, zou je bijna denken dat dit een geweldige film gaat worden.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.