Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

26/08/2010

Pooohster van de week VII

Pooohster van de week VII

Na vorige week tactisch de moeilijke keus uit tien posters te hebben ontdoken, ben ik weer terug in deze week met zes nieuwe titels. Eentje daarvan – Laban maakt er een potje van – maakt er een potje van en komt volgens de Nederlands Vereniging van Filmdistributeurs zelfs zonder poster. Resoluut als we zijn, hebben we deze film dan ook gediskwalificeerd, waardoor we met vijf kandidaten blijven zitten.

After.Life
Vampires Suck


Toch had ik liever de lege abri van Laban gezien dan komend week geconfronteerd te worden met de reclamemeuk van Vampires Suck. Vampieren zijn weer hip dankzij films als Twilight, dus je kun er op wachten dat Jason Friedberg en Aaron Seltzer – beiden geboren met een zeldzaam gebrek aan originaliteit – er een parodie op gaan maken. Nu is dat nog tot daar aan toe, maar het feit dat deze formulefilms al sinds Scary Movie uit 2000 voorzien worden van dezelfde posterformule maakt dat het ook voor de mensen die de bios mijden een irritante, uitgekauwde serie is geworden. Gooi alle personages op een hoop, liefst in o-zo-hillarische poses, doe gemaakt speels met het lettertype en je kunt nog voor zes uur bij de drukker staan. Enige verschil met 2000 is dat de foto’s nu eerst door een goedkoop tekenprogramma getrokken worden, zodat de acteurs er tenminste uitzien alsof ze van plastic zijn.

Wat meer stilistisch inzicht zien we gelukkig bij After.Life dat dan ook het kunstlijstje van de week verdient. De film over de jonge vrouw die na een auto-ongeluk in een tussenstadium tussen leven en dood terecht komt, kiest voor een strakke aanpak. Een witte achtergrond met overwegend horizontale en verticale lijnen in een beperkt kleurenpalet. Ogenschijnlijk eenvoudig en rustig, doch prikkelend: wat moet die enorme spuit bij het kwetsbare lichaam? Wat is de setting met deze vage achtergrond? Ten opzichte van Vampires Suck een duidelijk voorbeeld van hoe je meer kunt bereiken met minder, als je maar over de dingen nadenkt. Het bloedrode jurkje, het vrouwenlichaam dat afsteekt tegen de hoekigheid van de tekst, de verticale richting van de spuit: alles klopt en alles staat in het teken van het sturen van de aandacht van de kijker. Kortom, een poster die begrijpt waarvoor hij een poster geworden is.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.