Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
08/08/2023

Renfield

In de zwarte-komedie-horror film Renfield van regisseur Chris McKay maken we kennis met een bijzonder personage. Renfield (Nicholas Hoult) is namelijk een makelaar en op een dag klopt hij aan de deur van niemand minder dan Graaf Dracula (Nicolas Cage) in Transsylvanië. En wil een bod doen op het kasteel van de Graaf. Helaas gaat dat niet door en komt Dracula met een ander voorstel, het eeuwig leven in ruil voor zijn diensten. Renfield gaat akkoord en vanaf die dag is hij de bediende van deze duistere persoon. Daarbij moest hij ook zijn vrouw en dochter in de steek laten.
Nu zoveel eeuwen later zijn de twee op een nieuwe plek gaan wonen in de moderne wereld. Hierin heeft corruptie, moord en een onveilige stad de overmacht. Renfield is ook veranderd en wil eigenlijk voor zichzelf opkomen en zijn behoeftes uiten aan zijn meester. Hij is het zat om telkens verse slachtoffers te brengen en alle andere klusjes te moeten doen. Alleen durft hij dat niet zo goed en meld zich aan bij een praatgroep. Om zo zijn zelfvertrouwen terug te krijgen. Zal hij uiteindelijk de goede keuze maken om zo, de levens van vele onschuldige mensen te sparen? Of zal de Graaf dan met hem moeten afrekenen?
 
Bloed
De makers hebben met deze film het Dracula-thema naar deze tijd vertaald. En dat is zeker goed gelukt. Niet alleen de speciale effecten zien er goed uit, maar de mix van komedie en sterke horror worden in een rap tempo met elkaar afgewisseld. Het aantal emmers ‘bloed’ is hierin in overmaten gebruikt. Die actiescènes zitten vol met rondvliegende ledematen, hoofden en stralen bloed. Ze zijn effectief en naar mate de film vordert went het wel. Het hoort er gewoon bij als het net even over de top gaat en je te maken hebt met een bloedzuigend personage. Heerlijk. 
 
En dat niet alleen, want het acteer duo Nicolas Cage en Nicholas Hoult zijn een gouden duo. Beiden spelen erg goed. Nicolas Cage geeft echt alles en laat een nieuwe Graaf Dracula zien, dat hem overigens erg goed staat. Met veel overtuiging zet hij een narcistische schurk neer die met het ‘mooiste’ gebit van de wereld echt alles verslind. Een echte eigentijdse versie van Dracula. Nicholas Hoult laat zich ook van zijn beste kant zien en speelt met veel plezier. Met zijn Britse tongval geeft hij zijn personage net datgene dat hem uniek maakt. Met goede dialogen tussen hem en Cage ontstaan er erg goede en sterke scenes.
 
Climax
Actrice Awkwafina (Nora Lum) speelt de leuke en soms grappige agente Rebecca. Zij zorgt ervoor dat het verhaal even los komt van alle horror en misdaad. Ze weet zich goed staande te houden tussen de andere castleden, waardoor er interessante scenes ontstaan. Acteur Ben Schwartz zorgt ervoor dat zijn personage Tedd Lobo voldoende gestalte krijgt, maar ook niet te veel. hij speelt goed en weet hoe hij de gangster van de film op het juiste moment tot een climax brengt. Samen met actrice Sohreh Aghdashloo vormt hij een goed duo als moeder en zoon. En dat zorgt ervoor dat je als kijker wel wil weten hoe dit allemaal gaat aflopen.
 
Ook de soundtrack zit goed in elkaar en geeft op de juiste momenten de scenes nog even de extra dimensie. Met de bekende ‘griezel’ muziek. Heerlijk. Als je van veel bloedspetters en horror met een twist houdt dan is dit een must-see! Stap in deze fijne film en laat het over je heen komen. Daarna kan je nog genieten van vele extra’s die deze Blu-ray versie te bieden heeft. Waaronder een kijkje achter de schermen, diverse interviews, het maken van bepaalde scenes en nog veel meer. Heel veel kijkplezier!


Blu-ray

09/08/2023

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Atoms en Dolby Digital Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.