Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
14/04/2022

Riders of Justice

In de Deense actie-drama Riders of Justice van regisseur Anders Thomas Jensen zien we hoe bepaalde keuzes invloed hebben op het leven van anderen. Dit gebeurt in Tallinn, waar een meisje met haar vader door de straat loopt. Ze ziet een mooie fiets, maar wil die graag in een blauwe kleur voor kerstmis krijgen. In de tussentijd zien we Mathilde (Andrea Heick Gadeberg) die de volgende dag niet met de fiets naar school kan, want die is gestolen. Haar moeder zal haar brengen, maar door omstandigheden besluiten ze om een dag te gaan shoppen. En is er de hardwerkende Otto (Nikolaj Lie Kaas) die data-analyse is bij een groot bedrijf. Samen met zijn collega Lennart (Lars Brygmann) worden ze helaas ontslagen. Otto neemt een trein, evenals Mathilde met haar moeder, Otto staat zijn plaats af voor de moeder, alleen dan gebeurt er iets verschrikkelijks.Plicht
Vanaf dat moment staat het leven van Mathilde en haar vader Markus (Mads Mikkelson) op zijn kop. Zijn vrouw overlijd tijdens het treinongeluk. Was het een ongeluk, een aanslag of toeval? Volgens Otto was dit zeker een aanslag, want een grote bendelid van ‘Riders of Justice’ komt ook om. Samen met Lennart gaan ze uitpluizen wie erachter zit. Dit leidt naar de hoge baas van de bende. Ze besluiten hulp te zoeken bij Markus, want Otto voelt zijn plicht om voor hem iets terug te doen. Markus is ook beroepsmilitair en wil zijn vrouw wraken. Maar is dit wel de bedoeling van alles, of is het een groot misverstand? Met als gevolg een sneeuwbal die gaat rollen en als maar groter wordt. 
 
De makers hebben met dit verhaal iets droevigs en moois gemaakt. Het gaat niet alleen om het verliezen van een dierbare, maar ook om elkaar te helpen en elkaar op te vangen als dat nodig is. Het laat zien dat de dingen die ons leven beïnvloed samenhangt met de beslissingen die we maken. Dat is wat hier in beeld aan de kijker wordt getoond. En dat maakt het een originele film met een erg goeie cast. 
 
Veelzijdig
Mads Mikkelson is een zeer goede acteur die in vele grote producties te zien is. deze keer zien we hem op zijn best spelen. Een veelzijdig man die even alles van zijn kunnen toont. Heerlijk. Zijn tegenspelers Andrea Heick Gadeberg, Nikolaj Lie Kaas, Lars Brygmann en Nicolas Bro dragen elk hun steentje bij met hun sterke spel. En laat de kijker ook menigmaal lachen. 
 
Elke personage brengt zijn eigen gereedschapskist mee. En als je ze dan bij elkaar ziet dan ontstaat er een chemie die het compleet maakt. Ook de jonge actrice Andrea Heick Gadeberg laat zich uit de bocht slaan. Met haar soms felle en vurige blik laat ze zien dat ze verbaal en non-verbaal erg sterk is. Zij komt als actrice nog erg ver. Er is ook goed nagedacht het camerawerk, als kijker wordt je aan de hand meegenomen van de personages. Je zit echt middenin het verhaal. En de soundtrack voegt op de juiste momenten de juiste sfeer toe aan het verhaal. 
 
Riders of Justice is een film waarin verschillende genres elkaar ontmoeten. Het verhaal erg goed in elkaar zit. En je als kijker ook nog een boodschap meekrijgt. Je zal zeker geen spijt krijgen bij het zien van deze film. Heel veel kijkplezier. Naast de film bevat de Blu-ray helaas geen extra’s.


Blu-ray

13/04/2022

September Film

Breedbeeld 16:9, 1080p

Dolby Digital 5.1 Deens

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.