Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

17/06/2012

SF News Report I

SF News Report I

In de nabije toekooohmst...

In de nabije toekooohmst...
Het aanbod op SF (Sci-Fi) gebied is de laatste jaren wat mager geweest. Zeker als je naar het huidige aanbod aan SF series kijkt is de spoeling wel erg dunnetjes, met moeite kun je drie, misschien vier SF series opnoemen die momenteel worden uitgezonden. Natuurlijk, we kennen Eureka, Warehouse 13 en noem maar op, maar denkend aan "echte" SF dan schieten er momenteel maar enkele series te binnen. Fringe, Falling Skies en Doctor Who en dan wordt het al moeilijk. Maar series zoals Star Trek of Stargate zijn helemaal uitgestorven! Gelukkig is het dit jaar op filmgebied iets beter gesteld. Twee maanden terug knalde The Avengers onze bioscopen binnen en in mei zagen we Battleship, het derde deel van de Men In Black cyclus en konden we eindelijk zien of de trailers van Prometheus ons niet hadden voorgelogen. Later dit jaar kunnen we gelukkig nog een aantal SF films verwachten! In deze maandelijkse column wil ik jullie lekker maken met allerlei laatste nieuwtjes over  aankomende SF films en TV series. 

Eind mei is in Canada een nieuwe SF serie begonnen genaamd Continuum met in de hoofdrollen o.a Rachel Nichols, bekend van o.a Alias en G.I Joe. De serie gaat over een politieagente uit 2077 die terug in de tijd reist en moet gaan samenwerken met een detective uit de huidige tijd om ontsnapte criminelen, die eveneens uit de toekomst komen, op te sporen. De kijkcijfers van de eerste 2 afleveringen zijn veelbelovend en er doen nu al geruchten de ronde dat een tweede seizoen al bijna niet meer uit is te sluiten.


In het najaar kunnen we nog meer nieuwe SF series verwachten. Niet waar wij SF fans echt naar verlangen...ruimteschepen, angstaanjagende buitenaardse figuren, planeten, maar beter een beetje SF met een goed verhaal dan helemaal geen SF. De eerste is Revolution, een serie die door NBC zal worden uitgezonden, afkomstig van het brein dat ook Star Trek nieuw leven in heeft geblazen en verantwoordelijk is voor het inmiddels stopgezette Alcatraz en natuurlijk van Lost en nog veel meer : J.J Abrams. In Revolution komt de mensheid zonder elektriciteit te zitten, vliegtuigen vallen uit de lucht, ziekenhuizen moeten dicht omdat niets meer werkt en communicatie onmogelijk is. En wie kan ons zonder moderne technologie vertellen waarom? We zijn ineens weer teruggeworpen naar het stenen tijdperk.


Ook een serie die we aan het einde van het jaar kunnen verwachten, is een spin-off van de Britse serie Primeval, de serie heet Primeval: New World. De serie wordt in Canada opgenomen en de eerste reeks zal bestaan uit 13 afleveringen. Voor wie het originele Primeval niet kent, Primeval volgt een groep van 5 wetenschappers die 'temporal anomalies' (de alom bekende scheuren in het ruimte tijd continuüm) moeten onderzoeken. Deze verschijnen over heel Groot-Brittannië. Door deze scheuren komen prehistorische en futuristische schepsels naar het heden. Deze spin-off, zo wordt gezegd, zal donkerder zijn dan het origineel. In de hoofdrollen o.a Sara Canning, bekend van The Vampire Diaries, en Niall Matter van de serie Eureka. Naast deze series zijn er nog een aantal nieuwe series in aantocht, zoals Defiance, Rewind en The Last Ship, op deze series zal ik volgende maand wat dieper ingaan.

Primeval: New World

Ander kort SF serie nieuws, zoals waarschijnlijk deze meeste SF fans al wel weten, maar mogelijk nog niet iedereen: Fringe heeft een vijfde en laatste seizoen gekregen. Het vijfde seizoen zal bestaan uit 13 afleveringen. Sanctuary, een serie met Amanda Tapping die we allemaal kennen van de serie Stargate SG-1, is na 4 seizoenen stopgezet door de Amerikaanse tv zender SyFy. Het nieuws of er al dan niet een vijfde seizoen zou komen, bleef lang uit en dat was al een teken aan de wand. Alcatraz, een serie van J.J. Abrams, is al stopgezet na één seizoen helaas wegens tegenvallende kijkcijfers. Ikzelf heb er erg van genoten.

De serie Eureka is ook aan haar laatste seizoen bezig. Deze serie zal ook na 5 seizoenen stoppen. De laatste aflevering wordt in Juli 2012 op de Amerikaanse zender SyFy uitgezonden. Een twijfelgeval "Sci-fi", de serie Touch met in de hoofdrollen Kiefer Sutherland en Danny Glover, heeft ook een nieuw seizoen gekregen. Halverwege de maand Juni gaat ook het tweede seizoen van Falling Skies weer van start op de Amerikaanse kabelzender TNT. De serie met Noah Wyle (ER) in de hoofdrol, die onverwacht een hit bleek te zijn. Alphas' tweede seizoen, Warehouse 13's vierde seizoen beginnen beide volgende maand aan hun nieuwe seizoenen in Amerika. De serie Haven, die andere jaren ook in de zomer werd uitgezonden, komt dit jaar pas in September op tv. Deze 3 series worden uitgezonden op SyFy.


Dit was het een beetje wat betreft het serie nieuws, ook op filmgebied zijn er een aantal interessante projecten in aantocht. Volgende maand komt het derde en laatste deel van de Batman trilogie in de bioscoop, The Dark Knight Rises. De ene vindt dit Sci-fi, de ander niet.

Al overal in de bioscoop geweest maar in Nederland nog niet, de gevangenisfilm in de ruimte: Lockout. Hoofdrolspelers Guy Pearce en Maggie Grace. Deze komt begin augustus in de bioscoop. In augustus en september van dit jaar krijgen we ook te maken met twee reboots van films uit het verleden. In augustus is de reboot van Total Recall aan de beurt met in de hoofdrol Colin Farrell die Arnie's rol overneemt! In September zien we zoals gezegd nog een reboot voorbij komen, Dredd. De eerste film, Judge Dredd van Sylvester Stallone, stamt uit 1995. De reboot versie belooft serieuzer en donkerder te worden. In de hoofdrol Karl Urban, ook bekend van de Star Trek reboot als McCoy. In november van dit jaar, weer twee maanden na de US release, een tijdreisverhaal, Looper, met in de hoofdrollen Bruce Willis en Joseph Gordon Levitt.


Dan nog wat kort filmnieuws. Volgend jaar komt Will Smith's grootste succes weer in de bioscoop! De film Independence Day wordt klaargestoomd voor een 3D release. Er gaat overigens nog een gerucht rond dat dit ook staat te gebeuren voor een andere Will Smith film:
I, Robot. Na 30 jaar gewacht te hebben, komt er dan ook een vervolg op de SF klassieker Blade Runner. Ditmaal zal de hoofdrolspeler een vrouw zijn. Leonard Nimoy heeft te kennen gegeven dat het "best mogelijk is" dat hij met zijn karakter Spock, terug zal keren in Star Trek 2 die in Mei volgend jaar in de bioscoop zal komen. Naast Total Recall en Dredd is er nog een reboot in aantocht, namelijk die van Robocop. Maar ook daarover meer volgende maand.

Na een pauze van 9 jaar zien we volgend jaar ook weer Riddick terug! Na de verrassende hit Pitch Black uit 2000, kwam er in 2004 de opvolger The Chronicles of Riddick, die overigens een stuk minder succesvol was. Het derde deel gaat gewoon Riddick heten en Vin Diesel heeft bekend gemaakt dat wanneer dit deel een succes wordt, er mogelijk nog wel een vervolg (of meer) in zit. Riddick komt ergens in 2013 in de bioscoop. G.I. Joe: Retaliation, de opvolger van G.I. Joe: Rise of the Cobra, zou eigenlijk in juli 2012 in de bioscopen te bewonderen zijn, maar deze is uitgesteld naar volgend jaar april.


Tenslotte wil ik jullie ook nog mededelen dat de release dates van de verwachte sequels van Rise of the Planet of the Apes en X-Men: First Class bekend zijn gemaakt. Dawn Of The Planet Of The Apes zal op 23 mei 2014 uitkomen en de X-Men: First Class Sequel zal 18 juli 2014 verschijnen. Dit zijn natuurlijk wel Amerikaanse release dates. Duurt nog even maar dan weet je in ieder geval dat deze films eraan zitten te komen.

Hier wil ik het voor deze maand bij laten, volgende maand hoop ik weer een groot aantal nieuwtjes te kunnen vertellen op film en serie gebied. Tot dan!

Marcel Smulders is, zeg maar gerust, verslaafd aan Sci-Fi! Hij kijkt er niet alleen graag naar maar praat er ook graag over. Bijvoorbeeld op zijn SF site. Elke dag speurt hij het net af om de laatste nieuwtjes te vinden en deze ook op de site te plaatsen.
Lees meer van Marcel Smulders
Plaats uw reactie

Edje op 18/06/2012

Heel erg goed, bedankt voor de uitgebreide info. Ik zal dit wel gaan volgen!
Ěngrid op 18/06/2012

Geweldig Marcel om dit allemaal te lezen, mijn complimenten voor deze informatie!!!
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.