Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

27/11/2009

Soul Power

Weinig overtuigend stukje muziekgeschiedenis

Zaïre, 1974. Bill Withers, B.B. King, James Brown, Celia Cruz en andere grote artiesten uit de soulmuziek maken hun opwachting in deze documentaire die gaat over het concert dat gehouden werd in combinatie met het legendarische gevecht tussen Muhammad Ali en George Foreman - "Rumble in the Jungle".
In Soul Power heeft filmmaker Jeffrey Levy-Hinte het archiefmateriaal gebruikt dat bestaat uit honderden uren materiaal en heeft hier het beste eruit gepikt om liefhebbers toch te laten genieten van dit voorheen nooit uitgebrachte materiaal. Hij kwam op het idee voor deze docu toen hij bezig was met het bewerken van Leon Gast's Oscarwinnende When We Were Kings uit 1996. Tijdens deze klus moest hij vele uren van het 3 dagen durende concert opzij leggen omdat het simpelweg te weinig met het boksen te maken had. Maar hij vergat de beelden nooit en is uiteindelijk met de zege van Gast dit project begonnen.

Zijn eigenlijke intentie was om het materiaal uit te brengen als set van vele concert DVD's, en achteraf gezien was dat ook een betere keus geweest. Wat nu overblijft is een mix van het regelen van de artiesten, opzetten van de podia en een hoop dialoog, afgewisseld met optredens die zich helaas beperken tot één nummer per artiest. Ongetwijfeld had hier meer in kunnen zitten als hij de optredens in zijn volledigheid had uitgebracht en de interviews die nu de film domineren, als bonusmateriaal over de schijfjes had verdeeld.

Liefhebbers van de soulmuziek komen desondanks wel aan hun trekken met o.a. het optreden van James Brown, waar hij in zijn fitste vorm regelmatig de spagaat in duikt. Inhoudelijk is het echter een brei waar de beperkte en enigzins tegenvallende song-keuze afgewisseld met matig interessante interviews niet kan overtuigen. Het laat de kijker achter met een gevoel van "waar is de rest?".

De kwaliteit van het beeldmateriaal is ruim voldoende evenals het geluid bij de optredens. Mocht de docu u als lezer toch aanspreken, dan haalt u wat betreft kwaliteit wel een net schijfje in huis.DVD

12/11/2009

Homescreen

1.85:1 (16:9)

Dolby Digital 5.1 (Engels, Frans)

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.