
Door Melvin van 't Hof
27/03/2009
State of Violence
Geslaagde mix van politiek drama en actiefilm
De Koreaanse film Holli-dei (Holiday) heeft van het Amasia label de naam State of Violence meegekregen. Beide titels zijn toepasbaar op het verhaal alhoewel Holiday op het eerste gezicht een wat vreemde titel lijkt gezien het gewelddadige onderwerp. Het verhaal is gebaseerd op de voorbereiding van de Olympische spelen in 1988 door de Koreaanse regering in Seoul. Armere wijken met een lelijk voorkomen worden ontruimd zodat Seoul voor de buitenwereld een utopische gastheer lijkt. Dat deze ontruimingen niet zachtzinnig werden uitgevoerd, blijkt uit de op waarheid gebaseerde dramatische gebeurtenissen die deze film laat zien.Hoofdrolspeler Sung-jae Lee (bekend van onder andere Public Enemy) speelt Ji Kang-heon die moet toezien dat zijn buurtbewoners op hardhandige wijze uit hun wijk worden gedreven door de Koreaanse regering. Zijn broer komt daarbij om het leven en door zijn hevige verzet tegen de autoriteiten komt hij in de gevangenis terecht. Het toeval wil dat de moordenaar van zijn broer nu tot gevangenisdirecteur is benoemd. Ji Kang-heon zint op wraak en onderneemt enkele moordaanslagen op de man, wat alleen maar resulteert in hevige straffen zoals de isoleercel, rake klappen en vernederingen. Hij sluit een wat moeizame vriendschap met gangsterbaas Hwang Dae-chul die voornamelijk bezig is te laten zien wat een mean bastard hij is door zijn superioriteitsgevoel kracht bij te zetten in de vorm van geweldsuitbarstingen tegen medegevangenen. Ze komen tot de conclusie dat ontsnappen de enige oplossing is om weg te komen uit deze onrechtvaardige en uitzichtloze situatie.
Samen met een kleurrijk gezelschap ontsnappen ze op inventieve wijze wat een gedreven klopjacht door de gevangenisbaas teweeg brengt. Ze zijn vastbesloten de misstanden kenbaar te maken aan de wereld. De vlucht van het groepje komt tot een hoogtepunt als ze noodgedwongen een gezin gijzelen in hun eigen woning. Zullen ze de barbaarse praktijken van de Koreaanse regering kenbaar kunnen maken of zijn al hun handelingen voor niets geweest?
Regisseur Yang Yun-Ho vindt het in het in ieder geval wel belangrijk deze politieke toestanden kenbaar te maken anders had hij deze enigszins gedurfde film niet gemaakt. De film maakt meerdere keren duidelijk dat armeren altijd het onderspit delven. Geen geld en geen goede advocaat hebben, betekent buitensporig lange gevangenisstraffen. Voor het stelen van een brood of verzet bieden tegen de autoriteiten kun je al vele jaren vastgezet worden. State of Violence is om die reden geen simpel actieverhaal, het is een verhaal met een sterke politieke boodschap. Omdat de onrechtvaardige situatie zo duidelijk wordt geschetst, kun je als kijker bijna niet anders dan identificeren met de groep gedetineerden.
Bepaalde dramatische gebeurtenissen worden behoorlijk lang uitgesponnen en voorzien van een extra emotionele laag dankzij de muziekstukken die je als kijker een bepaalde richting induwen. De vertolkingen van de ontsnapte gevangenen worden vrij realistisch gebracht, vooral hoofdrolspeler Ji Kang-heon geeft vele subtiele lagen mee aan zijn karakter. Dat kan helaas niet worden gezegd van Choi Min-soo die gestalte geeft aan de gevangenisbaas. Zijn karakter wordt zo dik aangezet dat het lijkt alsof we naar een over the top Yakuzaverhaal van Takashi Miike zitten te kijken terwijl toch beoogd wordt een dramatisch verhaal te vertellen.
De film kan soms wat onevenwichtig overkomen omdat het verhaal duidelijk twee helften kent, het gevangenisgedeelte en de tijd na de ontsnapping. De focus ligt niet alleen op de hoofdrolspeler maar ook de andere leden van de groep krijgen voldoende aandacht. De film is vakkundig gemaakt en kent tijdens de actiescènes een energieke cameravoering zonder daarbij oog op detail te verliezen. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes is dit een geslaagde mix te noemen van actiefilm en politiek drama.
De titel Holiday refereert aan een Bee Gees-nummer en werd aangevraagd door de gijzelaar die wordt vertolkt door Sung-jae Lee. Het nummer dient als hoopvol intermezzo in een uitzichtloze situatie. De veiligheidswet die het mogelijk maakte burgers op te pakken en voor lange tijd vast te zetten werd tijdens het maken van deze film in 2005 afgeschaft. Een hoopvol bericht dat lijkt te bevestigen dat de inspanningen van de gevangenen die opkwamen voor de misstanden in Korea niet voor niets zijn geweest.
De dvd kent een uitstekende transfer, het beeld en geluid zijn haarscherp. Als extra vind je alleen wat trailers van andere Amasiatitels. De dvd heeft verder een stalen omhulsel wat het geheel een wat luxere uitvoering moet geven.







DVD

26/02/2009

Splendid Entertainment

1.85:1

Nederlands
