Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

16/05/2010

Terribly Happy

Potpourrie van filmconventies in een Deens jasje

Een auto rijdt door een uitgestrekt en verlaten landschap. Robert Hansen, een politieman uit Kopenhagen, wordt overgeplaatst naar een gehucht in Jutland vanwege een ernstige fout tijdens zijn werk. Op het eerste gezicht is dit een dorpje waar weinig criminaliteit heerst en waar Robert rustig zijn tijd uit kan zitten voordat hij zijn dienst in Kopenhagen weer mag hervatten. Al snel blijkt dat dit geen gewoon dorpje is maar een gehucht waar de bewoners hun eigen regels hanteren.Als Robert een kind een berisping wil geven vanwege een winkeldiefstal wordt hem door de winkelier duidelijk gemaakt dat een flinke slag voor zijn harses volstaat. Robert wil echter geen enkele fout meer maken en is vastberaden alles volgens het boekje te doen. Als een rechtvaardige sheriff wil hij slechts een helpende hand bieden.

Terribly Happy
bevat elementen uit de western en Robert kan heel makkelijk worden vervangen door een eenzame revolverheld die in een slaperig stadje terecht komt en gerechtigheid terug wil laten keren. Later in de film vindt er zelfs een duel plaats, echter niet met revolvers of vuisten maar met elkaar aftroeven in het drinken van alcohol. Dit tafereel is droogkomisch en maakt de kijker dronken door er simpelweg naar te kijken.

De film kenmerkt zich door bepaalde filmconventies op een hoop te gooien en in een modern jasje te steken. Zo wordt Robert benaderd door een vrouw in nood die zich als een echte femme fatale opwerpt zoals in een film noir het geval zou zijn. Deze dame zorgt ervoor dat Robert zich in een neerwaartse spiraal van ellende begeeft waar het steeds moeilijker uit ontsnappen is. De echtgenoot van de dame blijkt een echte bruut met losse handjes. Het hele dorp weet dat de man zijn vrouw slaat maar niemand steekt een vinger uit om te helpen. In het gehucht lijken bepaalde geheimen publiek domein maar ze worden niet uitgesproken. Het lukt Robert amper door te dringen tot de gemeenschap. Dat blijkt  bijvoorbeeld als hij in de plaatselijke bar (of saloon) een water bestelt en het stil valt terwijl de overige gasten met priemende blikken hun bier naar binnen werken.

De film gaat meer richting thriller als er een dode valt en Robert steeds meer deel begint uit te maken van de onpeilbare gemeenschap en de vraag dringt zich op of hij daar nu blij mee moet zijn. Het zijn vooral de elementen uit de western, film noir en thriller die origineel samensmelten en die Terribly Happy de moeite waard maken om te bekijken. Over de gehele film hangt een beklemmend sfeertje dat overgoten is met een klein laagje absurdisme. De soms overheersende serieuze toon had wat meer onderbroken mogen worden door zwarte humor wat het geheel meer richting Fargo van de Coen Brothers had getrokken. Het einde van de film knipoogt naar een Engelse jaren ’70 horrorfilm met Christopher Lee waarvan ik de titel beter niet kan vertellen om spoilers te voorkomen. Ondanks enkele schoonheidsfoutjes is deze Deense Oscar-inzending de moeite waard om te bekijken. Ik ben persoonlijk wel benieuwd waar regisseur Henrik Ruben Genz met zijn volgende film mee op de proppen komt.

De film is netjes op schijf gezet maar bevat verder geen extra’s.
DVD

17/05/2010

Filmfreak Distributie

16:9 Anamorf Fullscreen

Dolby Digital

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.