Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

21/03/2012

The B-Movie Orchestra: The Ultimate In Thrilling, Erotic And Raunchy Filmmusic!! Volume 1

The B-Movie Orchestra: The Ultimate In Thrilling, Erotic And Raunchy Filmmusic!! Volume 1

Het plezier dat ik beleef aan cultfilms uit de jaren ’60  en ’70, met name uit Italië, is voor een deel te wijden aan de fantastische soundtracks die deze films begeleiden. Italiaanse Poliziotteschi of Gialli bevatten vaak soundtracks die de films van de nodige energie voorzien en die het geheel naar een hoger plan trekken. The B-Movie Orchestra heeft een verzameling klassieke deuntjes verzameld op hun eerste langspeler The Ultimate In Thrilling, Erotic And Raunchy Filmmusic!! Volume 1.

Deze titel belooft nogal wat, met name het “thrilling” gedeelte wekte mijn interesse. Het gezelschap, onder leiding van drummer en producer Baz Mattie, heeft veel geput uit de Italiaanse actiefilm maar ook een track uit Jess Franco’s soft erotische Vampyros Lesbos (1971) komt voorbij. Het hergebruiken van bepaalde tracks, in met name films die een hommage brengen aan genrefilms uit de jaren ’60 en ’70, geeft aan dat deze muziek prima recyclebaar is.  Zo bezorgde La Polizia Ha Le Mani Legate (1975)  me nog kippenvel toen deze voorbij kwam in Amer (2009). Dit nummer is voor mij het hoogtepunt van de cd maar is tevens een lichte teleurstelling.

Het origineel heeft een bepaalde urgentie en dreiging wat in de versie van The B-Movie Orchestra verloren is gegaan. Het wordt een stuk tammer gebracht en reduceert het nummer tot een voortkabbelend achtergrondmuziekje. Weg zijn de donkere pianoklanken en het schrijnende gitaarwerk. En zo luistert eigenlijk de gehele cd en wordt het “thrilling” niet helemaal waargemaakt.  Vooral componist Ennio Morricone wist veel muziek uit genrefilms te voorzien van een scherp randje door middel van overstuurde saxofoons en hijgerige zangeressen. The B-Movie Orchestra speelt meer op safe en kleurt netjes binnen de lijntjes waardoor ik na enkele luisterbeurten snakte naar een hysterische gitaarsolo.  

Volume 1 in de titel impliceert dat er ook een tweede deel in de pijpleiding zit. Als verzoekje zou ik iets meer rauwe jazz en atonale klanken willen indienen waardoor het geheel ook na meerdere luisterbeurten interessant blijft.  Volume 1 voldoet echter prima als opwarmertje en zal zeker vaker als achtergrondmuziek in de speler belanden. Maar het zou zonde zijn als The B-Movie Orchestra het nieuwe equivalent van loungemuziek wordt. Aan de originele muziekstukken zal het in ieder geval niet liggen.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.