Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

04/02/2011

The Crazies (Blu-Ray)

Om gek van te worden

The Crazies van George A. Romero uit 1973 was een rommeltje en niet zo’n beste film. Het idee was echter uitstekend en hier is dan de remake met een nieuwe, frisse kijk op het verhaal. De versie uit 1973 concentreerde zich op meerdere subplots en partijen terwijl de nieuwe versie vier hoofdpersonen volgt zodat het een overzichtelijkere film is geworden. Kunnen veel remakes niet in de schaduw staan van het origineel, ditmaal overstijgt de nieuwe versie de oude.
Timothy Olyphant speelt een eerbiedige sheriff, David genaamd, en vervult zijn verplichtingen in een klein Amerikaans dorp. Als op een dag een dorpsbewoner met een geladen geweer het honkbalveld op komt lopen, is David genoodzaakt de man neer te schieten. Al snel zijn er meerdere mensen met moordneigingen en heeft de wetsdienaar een oncontroleerbare situatie aan zijn broek hangen. Plots duiken er militairen op met gasmaskers die het dorp inclusief haar inwoners in quarantaine willen stellen. Dit gaat er allesbehalve subtiel aan toe wat de sheriff, zijn hulp, zijn zwangere vrouw en een vriendin doen besluiten het gebied zo snel mogelijk te verlaten. Het wordt een overlevingstocht waarbij het viertal op de hielen wordt gezeten door zowel de Crazies als de militairen. De oorzaak van de waanzinnig geworden bevolking is een militair biologisch wapen dat werd vervoerd door een vliegtuig. Het voertuig stortte echter neer waardoor de lading in het drinkwater terecht kwam.
 
De film is een snel actiespektakel geworden waar geen dood moment in te vinden is. De opbouw is prima gedaan waarbij de dreiging al snel voelbaar is. De cast levert prima werk af en weet goed te overtuigen terwijl we vrij weinig over de personen te weten komen. Ze weten precies dat te leveren wat een horrorfilm als deze nodig heeft. Regisseur Breck Eisner is er uitstekend in geslaagd om veel effectieve en spannende scènes in de film te stoppen waardoor het eindresultaat een mooi consistent geheel is geworden. De film bevat aardig wat valse schrikmomentjes en die hadden wel iets minder aanwezig mogen zijn. Ook scènes waarbij personen steeds op het nippertje worden gered zijn er in ruime mate. Deze genreclichés worden dik aangezet en versterkt door bombastische muziek die de schrikmomenten extra onderstreept. Ondanks deze clichés komt de film erg fris over en neemt de adrenaline de overhand in deze achtbaanrit van een horrorfilm.
 
De gestoorde bevolking doet wat denken aan eerder verschenen horrorfilms, met name 28 days later en Zack Snyders’ remake van Dawn of the Dead. Het zou echter zonde zijn The Crazies af te serveren als de “zoveelste film met rennende zombies” want dan mis je een dijk van een horrorfilm. De moordlustige burgers reageren trouwens kalmer dan de in blinde razernij rennende levende lijken of geïnfecteerde mensen uit eerder genoemde films, wat een extra creepy sfeertje toevoegt aan de film. Een goed voorbeeld is de scène waarin de vrouw van David ligt vastgebonden op een brancard terwijl een gek geworden man rustig alle brancards afgaat om met een hooivork de spartelende lichamen te doorklieven. De militairen zorgen voor een extra duistere dimensie en tonen een cynische en donkere kijk op een ramp die volledig uit de hand loopt. Het einde had sterker gekund want dit is vrij voorspelbaar. Al het voorgaande maakt echter zoveel goed dat je de laatste scène voor lief neemt. Deze film mag in het rijtje remakes geschaard worden die daadwerkelijk wat toevoegen aan het origineel.
 
De schijf
Het beeld is haarscherp en kent veel detail, ook in de donkere scènes. Het is erg fijn dat er niet is gekozen voor een onnatuurlijk kleurenfilter waar veel moderne horrorfilms tegenwoordig mee te kampen hebben. De kleuren ogen zeer natuurlijk en draagt bij aan een geweldige homecinema ervaring. Het geluid verdient een waarschuwing. Zet je de volumeknop iets te hoog dan lig je gegarandeerd een paar keer naast je bank van schrik. De diepe bastonen doen je buren bonken op de muren. Het is spijtig dat als extra enkel een trailer (in SD) te vinden is terwijl buitenlandse releases het met een bomvolle schijf mogen stellen.
Blu-ray

13/01/2011

A-Film

1080p HD Anamorphic 16:9 -2.35

DTS-HD MASTER 5.1 Engels/Frans

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.