Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
18/12/2013

The Gatekeepers

Hand in eigen boezem.

The Gatekeepers lijkt aanvankelijk een vrij conventionele documentaire te worden, en is dat zeker ook qua vorm. Het beproefde concept van computervisualisaties, archiefbeelden en pratende hoofden die elkaar afwisselen wordt hier ook ingezet. De film onderscheid zichzelf echter door wie de pratende hoofden zijn: zes voormalige hoofden van de Shin Bet, de Isrealische veiligheidsdienst.
Het gevaar van documentaires over het Israël-Palestina conflict is een gebrek aan nuance, zeker als de geinterviewden behoren tot de kopstukken van één enkele zijde. The Gatekeepers staat echter kritisch stil bij de rol van Israël binnen het conflict, wat zeker opvallend is gezien de geïnterviewden een zeer grote rol speelden binnen het conflict zelf. Regisseur Dror Moreh legt in de interviews niet het vuur aan de schenen van de protagonisten, maar suggereert door montage en archiefmateriaal wel een nuance die sommige van de Shin Bet-directie ontbreekt.

Aanvankelijk beroept de film zich dan ook niet op makkelijke antwoorden, maar worden juist de moreel complexe kanten opgezocht. De Shin Bet kunnen hun handen niet altijd in onschuld wassen, en dat maakt de film ook duidelijk, net als dat de film wijst op het bewustzijn hiervan bij de protagonisten.Door de complexiteit van antiterreur en terreur-organisaties, en de overwegingen wanneer het aankomt op oorlog, niet uit de weg te gaan, ontstaat er een opvallend genuanceerd beeld voor een film die één partij uitlicht.

Dat er uiteindelijk wel een polemische ondergrond ten grondslag aan de film blijkt te liggen maakt niet uit, aangezien deze grondslag eveneens kritisch is naar de eigen partij, en deze polemiek ook nuance kent. De film blijkt uiteindelijk een vergelijking te trekken tussen het handelen van Sharon en Netanyahu  in de Gaza-strook, en de huidige premier komt er bekaaid van af.

Dat de Israelische filmmakers niet schuwen de hand in eigen boezem te steken, en kritisch kijken naar het functioneren van hun eigen zijde toont lef, en dat zorgt ervoor dat The Gatekeepers ondanks de conventionele vorm, met zijn onconventionele protagonisten en gedurfde zelfkennis meer wordt dan de zoveelste documentaire over het Israël-Palestina-conflict.


DVD

Filmfreak Distributie

16:9 Anamorf Fullscreen

Engels / Hebreeuws DD2.0

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.