Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
27/12/2017

The Greatest Showman

Met The Greatest Showman maakt regisseur Michael Gracey zijn regiedebuut. Hij zet ook direct hoog in om een muzikaal spektakel over het leven van P.T. Barnum te vertellen op het witte doek. Hierin wordt de kijker getrakteerd op visuele hoogstandjes, originele en vlotte muziek en een verhaal dat op ware feiten gebaseerd is. Met in de hoofdrol Hugh Jackman, Michelle Williams, Zac Efron en Rebecca Ferguson.We zijn beland in New York, het jaar is ongeveer 1835. We zien een hardwerkende P.T. Barnum (Hugh Jackman) in de scheepshandel. Alleen wanneer die failliet gaat moet hij aan ander werk zien te komen. Als kind droomde hij om een directeur te zijn van een circus. Waar fantastische shows gegeven werden voor jong en oud. Helaas was dit maar een droom, want zijn vader was maar een gewone kleermaker. Via die weg ontmoette hij de jonge meid Charity (Skylar Dunn en Michelle Williams). Ze bleven elkaar zien en werden verliefd. Met hun twee mooie dochters Caroline (Austyn Johnson) en Helen (Cameron Seely) begonnen ze het avontuur.
 
Affiche
Barnum kocht een museum met veel opgezette dieren en spullen van over de hele wereld. Alleen kwam er niet zoveel publiek. Dit moest veranderen. Hij dacht, ik wil iets spectaculairs. En zo gezegd zo gedaan, hij begon met het maken van een affiche waarin mensen gezocht werden die bijzonder zijn, ook wel freaks geheten. Uiteindelijk kwamen hier zoveel mensen op af dat een droom uit kwam. Het Barnum Circus is een feit, maar niet iedereen uit New York was het daarmee eens. Hier kon men genieten van de vrouw met de baard, een reus, een dwerg, een trapeze act, dansers en noem het maar op. Voor Barnum kwamen mooie en moeilijke tijden, en ook nog eens een zangeres Jenny Lind (Rebecca Ferguson) die hem het niet gemakkelijk gemaakt.
 
Deze vlotte en originele film geeft de kijker een goed gevoel als je het ziet. Het is een musical en dan denk je al snel, ojee dan wordt alles gezongen. In tegendeel. Er is goed over nagedacht. Het wordt geen overkill van liedjes en zwijmel scenes. De nummers zijn namelijk erg fris en vlot. Het zit goed in elkaar en een heuse show is het zeker. Hugh Jackman keert terug in een musical, want in Les Miserables zagen we hem als eerst zingen. Dit doet hij nu weer, maar dan sterker en met veel plezier. De muziek is namelijk eigentijds en voor deze film geschreven. Eens niet de standaard popmuziek herschreven voor een musical.
 
Zoete musicals
Dat merk je ook, want Justin Paul en Benj Pasek, bekend van La La Land, hebben de muziek geschreven. Niet alleen tekst, maar ook voorwerpen worden bij het nummer betrokken, zo gebeurt er in het gehele beeld wel iets. De volledige cast speelt erg goed en je merkt dat de makers expres gekozen hebben voor acteurs en artiesten die dit kunnen. Er spelen namelijk niet veel bekende mee, maar juist daardoor zien de scenes met het spektakel er echt uit. Dat maakt deze film dan ook even net iets anders dan de andere zoete musicals. Zac Efron laat zich nu van een andere, meer serieuze kant zien. Niet de Baywatch-held, maar een zelfverzekerde en overtuigend persoon.
 
De muziek is net als in de film ook goed los ervan te beluisteren. De nummers zitten goed in elkaar. Zijn dynamisch en geven de solist voldoende ruimte om hun ding te doen. Daarnaast zien de decors, kostuums en effecten er goed uit. Met veel zorg is aan het beeld en de sfeer gewerkt. Je ziet zelfs delen van New York in aanbouw, bijvoorbeeld het beroemde Strijkijzer (Flatiron) gebouw. Heerlijk om even terug in de tijd te zijn en vooral in een stad die nog niet op deze manier in beeld is gebracht. Ook al is het verhaal hier en daar een beetje verdraait en is het soms wel overdreven en echt Amerikaans, je krijgt wel te zien hoe P.T. Burnum de showman van de wereld is geworden. Zijn circus werd in 1919 overgenomen door de Ringling broers, die tot 21 mei 2017 heeft bestaan onder de naam The Greatest Show on Earth. Voor musicalliefhebbers is dit een must-see.Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.