Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

15/04/2012

The Guard

Hij krijgt niet vaak hoofdrollen toebedeeld, Brendan Gleeson, maar ook in een bijrol trekt hij regelmatig in positieve zin de aandacht naar zich toe. In kleine bijrollen komt hij vaak hilarisch uit de hoek en ook met wat meer screentijd heeft hij de kans te laten zien een karakteracteur te zijn met een perfect gevoel voor komische timing. Dit zagen we eerder in bijvoorbeeld In Bruges of Wild About Harry en ook het frisse The Guard draait eigenlijk helemaal om Gleeson.
FBI-agent Wendell Everett (Don Cheadle) reist af naar een klein plaatsje in het westen van Ierland. Everett is namelijk een stel internationale drugsdealers op het spoor en alles wijst richting het kleine plaatsje waar veelal Gaelisch wordt gesproken en waar het overgrote deel van de bevolking nog nooit een Afro-Amerikaanse man heeft gezien. Everett hoopt te kunnen rekenen op hulp van de lokale politie (ook wel The Guards genoemd). Maar de onconventionele, racistische Sergeant Gerry Boyle (Brendan Gleeson) zit helemaal niet te wachten op pottenkijkers. Waar hij in geïnteresseerd is, is drinken, hoeren en af en toe een wetsovertreder eigenzinnig en hardhandig aanpakken. 
 
Gleeson verdient alle looohf en is bij vlagen bijzonder hilarisch, maar laten we degene die de woorden in zijn mond legt niet vergeten. Dat is namelijk John Michael McDonagh geweest. De Iers-Britse filmmaker schreef eerder (in 2004) het script voor de in Nederland direct naar DVD verbannen biografische film Ned Kelly (met Heath Ledger en Orlando Bloom), en The Guard is zijn tweede speelfilm als schrijver en eerste als regisseur. Naast het script was McDonagh namelijk ook verantwoordelijk voor de regie. Het zijn vooral de dialogen die The Guard zo leuk maken, want van leuke wendingen of originele vondsten moet het verhaal het minder hebben dan je aanvankelijk misschien zou denken. Helemaal tegen het eind blijkt dat McDonagh te vaak voor de bekende weg kiest.
 
Naast Brendan Gleeson is nog een aantal bekende namen komen opdraven, die in vaktermen eigenlijk nooit bbb’s (bekende Briste bijrolspelers) worden genoemd. Zo zien we bijvoorbeeld Liam Cunningham, Mark Strong (in welke film zit hij niet de laatste jaren? - retorische vraag overigens) en Fionnula Flanagan. Don Cheadle doet het ook niet onaardig, maar fungeert duidelijk als aangever en heeft daarmee een behoorlijk ondankbare rol. John Michael McDonaghs volgende film, Calvary, komt volgend jaar uit en heeft wederom Gleeson in de hoofdrol. Als tegenspeler is de erg lollige Chris O'Dowd van de erg lollige serie The IT Crowd gecast. Met de pen van McDonagh en de komische giften van O’Dowd en Gleeson is dat sowieso één van de films om in de gaten te gaan houden.  
 
The Guard is cynisch, pijnlijk en soms weinig politiek correct. Grappig is het allemaal wel.
 
De DVD van eOne Entertainment bevat op enkele trailers na geen extra’s.
DVD

07/03/2012

Entertainment One Benelux

16:9, Kleur

Dolby Digital 5.1, Engels

Nederlands

Plaats uw reactie

asetypxui6 op 06/07/2016

seroquel xr price info buy brand cialis rogaine for men amoxicillin where can i buy nolvadex online
asMI2tn3t4 op 17/12/2016

Inderal buy anafranil
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.