Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

02/01/2012

The Help

Het zijn de jaren ’60 van de vorige eeuw. In het diepe zuiden van Amerika heerst nog een duidelijke scheiding tussen de rassen (en overigens ook tussen de seksen). Skeeler (Emma Stone) komt thuis na een studie journalistiek. Terwijl ze hard op zoek is naar een baan als journalist zijn haar vriendinnen druk bezig hun plaats in de gemeenschap te verwerven. Ondanks dat ze net getrouwd zijn en jonge kinderen hebben blijft er, dankzij de hulp in de huishouding, meer dan voldoende tijd over om bijeenkomsten en partijen te organiseren. Daarnaast is een van de beste vriendinnen van Skeeler, Hilly Holbrook (Bryce Dallas Howard) druk bezig met commissies om de scheiding tussen de rassen in stand te houden. Ondanks dat deze zwarte hulpen de kinderen van deze vrouwen opvoeden wil Hilly dat ze een eigen toilet krijgen buiten het huis, zodat ze niet langer van de zelfde sanitaire voorzieningen als de blanken gebruik hoeven te maken. Terwijl de druk op Skeeler groeit om zich ook te verloven en haar plek in het sociale milieu in te nemen, blijft zij vast beraden haar eigen weg te volgen en komt ze met het idee een boek te schrijven over de hulpen. Zal het haar, ondanks de controverse rond het onderwerp, lukken dit boek te schrijven?



Ondanks dat het verhaal zich afspeelt in de jaren '60 van de vorige eeuw blijft het een gevoelig onderwerp. De rassenscheiding is weliswaar afgeschaft maar discriminatie blijft in veel delen van Amerika (en de rest van de wereld) aan de orde van de dag. Desondanks is het de makers gelukt om een goede balans te vinden tussen drama en komedie waardoor de film een luchtig karakter heeft zonder aan de verkeerde kant van de streep te belanden qua insinuaties. Daarnaast wisselen de grappige en serieuzere momenten in de film elkaar speels af wat het geheel tot een ontspannen film met serieuzere ondertoon maakt.

Een ander hoogtepunt van de film is de casting. In praktisch alle rollen, groot en klein, voegen de acteurs echt iets toe aan het personage. Hierdoor krijgt de kijker het gevoel alsof het ‘echte’ mensen zijn. In plaats van wat oppervlakkige personages die in menig Hollywoodfilm terug te vinden zijn. Ondanks een geweldige cast over de gehele breedte springen Emma Stone (Skeeler), Viola Davis (Aibileen Clark) en Octavia Spencer (Minny Jackson) er in positieve zin uit. De actrices hebben amper tijd nodig om de harten van de kijker te veroveren waardoor het verhaal echt tot leven komt.

Ook aan de cinefielen is gedacht. De film speelt zich af in het zuiden van Amerika waar, kennelijk in die tijd, kleinere dorpen omringd door akkers en natuur aan de orde van de dag waren. Een aantal prachtige wide shots, vanaf een helikopter of hijskraan genomen, leveren prachtige beelden op van de omgeving. Deze beelden zijn zo opgebouwd dat ze niet afdoen aan de opbouw van het verhaal of het tempo van de film maar juist betekenis toevoegen aan het geheel.

The Help is een prachtige, komisch luchtige maar toch ook dramatische film geworden over een prachtig onderwerp! Het mooiste is misschien nog wel dat door de fantastische vertolking van Viola Davis en Octavia Spencer de hulpen veel meer ‘echte mensen’ lijken, waardoor het voor de kijker veel makkelijker is aan hen te relateren, dan hun bazen. Deze film is zeker het bekijken waard.


Plaats uw reactie

theodoor op 08/01/2012

Martin calls to say he's sending old electrical equipment. That's good we can always use some more electrical equipment.
Ik kon dus helemaal niks met deze film. Het ziet er inderdaad mooi uit, maar de content vind ik wat dubieuzer. Door de film vanuit het oogpunt van Skeeter te benaderen doet de film concessies aan een van de meest dubieuze tendensen in Hollywood: de civil rights movement te benaderen vanuit een blanke visie. Door Skeeter de oprichter te laten zijn van de opstand tegen de bazinnen haalt de film elke kritische angel op de rassenscheiding weg. In de werkelijkheid is het de dapperheid van zwarte mensen geweest, niet van blanke mensen, die de civil rights movement verder hielp. Nu steelt Skeeter de show, want zij schrijft het boek, zij heeft het idee en zij wordt geholpen. Door de hulpen niet zelf de kaarten in handen te geven, maar letterlijk de hulpen te laten zijn van Skeeter, is de film wat mij betreft onbedoeld een tikkeltje dubieus. Het is niet racistisch, maar het is wel een commerciële concessie die wat mij betreft de boodschap van de film onder uit haalt en afzwakt.

Het zou hetzelfde zijn als een biopic maken over Rosa Parks vanuit het oogpunt van een blanke man in de bus die Rosa de tip geeft naast hem te komen zitten. Of een biopic over Martin Luther King waarin Martin Luther geïnspireerd wordt door zijn blanke buurman om een stil protest te starten. Daar The Help een fictief verhaal voorschotelt had de film net zo goed kunnen kiezen om Aibeleen Spencer het idee te laten opperen aan Skeeler. Daarmee wordt de boodschap krachtiger en vermijd je de valkuilen waar The Help nu zienderogen intrapt. De film mag er dan prachtig uitzien, ik vond dat een vlag op een modderschuit.
marnix op 08/01/2012

Does your dog bite?
Wat een zwartgallige visie Theo... The Help was sprookjesachtig en makkelijk scoren op veel fronten (wie is het niet eens met Skeeter en Howard was wel erg een-dimensionaal), maar racistisch zou ik het niet willen noemen. In het plaatje dat wordt geschetst, zaten de hulpen zodanig vast dat er hulp van buitenaf nodig was om dat te doorbreken. Kortom, volgens mij helpen ze elkaar. Zonder de hulpen is Skeeter nergens en Skeeter heeft de connecties om de hulpen te helpen. Skeeter had ook niets kunnen doen en gewoon zich afzijdig kunnen houden, of gewoon naar New York kunnen gaan waar de situatie beter is (maar men zich verder ook niet echt druk maakt, zoals de uitgeefster toont). Een rol die de meeste mensen zich aanmeten... negeren of achter je laten. Dat is wellicht iets beter dan meedoen, maar je helpt er niemand mee.

Het gaat er volgens dus niet om wie wie helpt (zeker niet als je er vanuit gaat dat iedereen gelijk is en zo zag Skeeter dat en de hulpen ook), maar dat je iets doet en niet enkel toekijkt.

Verder moet je deze film denk ik ook niet doortrekken... Er wordt niets afgedaan aan het andere werk dat burgerrechtenstrijders hebben gedaan en er wordt nergens gesuggereerd dat dat zonder de blanke medemens niet had gelukt. In tegendeel, je ziet eerder dat ondanks de blanke tegenstanders (je ziet enkel nare acties van blanke tegenstanders) de burgerrechten er toch zijn gekomen...
theodoor op 12/01/2012

Martin calls to say he's sending old electrical equipment. That's good we can always use some more electrical equipment.
Maar waarom dan een verhaal vertellen waar de hulp van een blanke nodig is? Waarom niet een keer een grote Hollywood-film over racisme en burgerrechten vanuit het oogpunt van zwarte mensen? The Help is de zoveelste blanke-helpt-Afro-Amerikanen-film (zie ook Mississipi Burning, To Kill A Mockingbird, The Blind Side, Dangerous Minds, Freedom Writers, A Time To Kill, Ghosts of Mississipi, etc). Wat is de laatste grote film vanuit het oogpunt van een donkere man in The Civil Rights Movement? Malcolm X, misschien?

Ik zag de toegevoegde waarde van de film echt niet. Het was een vertelling die we tich keer hebben gezien, en die zich wat mij betreft te veel focuste op Skeeter en te weinig op Aibeleen en de andere huishoudsters. Let wel, ik vind het ook niet racistisch (dat zeg ik ook: "Het is niet racistisch, maar het is wel een commerciële concessie die wat mij betreft de boodschap van de film onder uit haalt en afzwakt. ") maar ik vind het wel clichèmatig en jammer.

Naast dit probleem vind ik de film ook te zoetsappig, te clichematig en te kluchtig om echt iets zinnigs te kunnen zeggen, maar ik zal niet ontkennen dat het er mooi uitziet en goed geacteerd is.
Eva Knoet op 14/01/2012

Ik vrees dat er nog steeds geen grote film studio is die het aan durft een grote film te maken over racisme en burgerrechten vanuit het oogpunt van de zwarte mensen. Laatst zei een van de grote Hollywood regisseurs (ben z'n naam even kwijt) dat er geen studio was die een film wilde financieren met alleen Afro American acteurs... Persoonlijk vind ik het schandalig dat dat in deze tijd nog steeds niet kan/ gebeurt.

Wat mij betreft is de boodschap van de film dat je als individu de moed moet hebben je eigen koers te durven varen en bij je morele idealen te blijven, ook als dat tegen de door de massa bepaalde 'normaal' norm heen gaat. Dat geldt voor zowel Skeeler (die zich afzet tegen het zeer gangbare huisje-boompje-beestje ideaal) als voor Aibileen en Minny (die hun mond open durven doen terwijl dat totaal not done was voor de hulpen in die tijd). Daarnaast is de vorm van deze film wel een echte publiekstrekker waarmee er aandacht gevestigd wordt op het probleem. Plus, met het succes van The Help (wie weet wat de Academy er mee gaat doen) is een film die compleet uit het perspectief van de zwarte hulp komt wellicht weer een stap dichterbij...
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.