Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
02/04/2014

The Invisible Woman

De vrouw achter de schrijver

In het 19 eeuwse Engeland ontmoet de jonge Nelly Robinson (Felicity Jones) een van de grootste schrijvers die de wereld ooit heeft gekend, Charles Dickens (Ralph Fiennes). Nelly is een ambitieuze actrice die een rol heeft weten te bemachtigen in een van zijn toneelstukken. De getrouwde Charles is erg onder de indruk van haar verschijning en acteertalent. Al gauw wordt Nelly de muze van Charles en worden de twee verliefd op elkaar. De relatie dient echter voor de buitenwereld geheim te blijven.

 

A Christmas Carol, Oliver Twist, David Copperfield of Great Expectations, wie kent deze titels van Charles Dickens niet? Velen zijn er mee opgegroeid. Of je nu voor het vak Engels een van zijn boeken hebt gelezen of dat je de televisie- of filmversie ooit hebt gezien. Iedereen is er wel mee bekend. Wat echter minder bij het grote publiek bekend is, is wie de persoon Charles Dickens nu echt was. De man achter de schrijver, wat was zijn verhaal? Als je dan ook nog eens te weten komt, dat Dickens een geheime relatie had met een jonge vrouw, dan heb je een compleet nieuw verhaal. Een verhaal wat nog meer bijzonder is, als dit verhaal ook nog eens wordt verteld vanuit het oogpunt van zijn geliefde.

Al vanaf het eerste prachtige shot wanneer Nelly over het verlaten strand wandelt, raak je als toeschouwer gefascineerd door de jonge vrouw. Er is wat met haar aan de hand, waardoor je blijft kijken. Een kindertoneelstuk herinnert Nelly zich aan haar vroegere jaren. Middels flashbacks wordt de toeschouwer vervolgens het verhaal verteld tussen de ontmoeting van Robinson met Dickens. De liefde tussen de twee bloeit en Dickens lijkt het geluk in de liefde weer te hebben gevonden. Dickens toont zich echter ook als een egoïstische man, die vooral leeft van faam en zich weinig tot niet bekommert om zijn vrouw en familie.


Ralph Fiennes heeft als acteur al veel uiteenlopende rollen gespeeld. De meest bekende rol is Lord Voldemort in de
Harry Potter reeks. Op dit moment schittert hij ook in Wes Anderson’s The Grand Budapest Hotel. In The Invisible Woman speelt de veelzijdige acteur niet alleen de hoofdrol van Charles Dickens, maar heeft hij de film ook geregisseerd. Voor Ralph Fiennes is het de tweede keer dat hij op de regisseurstoel mag zitten. Fiennes heeft met The Invisible Woman een mooi, integer kostuumdrama gemaakt, waarbij de casting perfect is gekozen. Welke Engelse acteur speelt niet beter Charles Dickens dan Fiennes zelf? Daarnaast is er nog een bijzonderheid te vermelden. Actrice Kristin Scott Thomas speelt de moeder van Nelly. Het is namelijk alweer enige tijd geleden dat Kristin, samen met Ralph, op het witte doek schitterde in The English Patient.


The Invisible Woman is een adaptatie van het boek van Claire Tomalin. De kostuums in deze film zijn werkelijk prachtig, waardoor deze integere film een genot is om naar te kijken. Daarbij is The Invisible Woman ook een ware verrijking. Als toeschouwer kom je zo veel meer te weten over het leven van Dickens, maar vooral ook over het onzichtbare leven van zijn geliefde. Deze film is dan ook niet alleen voor de liefhebbers, maar een film voor iedereen.

Plaats uw reactie

asDaloivltcp op 28/10/2016

Vpxl Online here
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.