Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

28/09/2013

The Little Mermaid

Disney's 31e Classic op Blu-ray!

We hebben weinig te klagen dit najaar. Naast The Jungle Book vorige maand, mogen we weer een Classic verwelkomen in de Diamond-reeks van Disney. Een bijzondere film, The Little Mermaid, die na de minder succesvolle jaren '80, zowel het bedrijf als animatie een nieuw leven in blies. Het was lang wachten, maar eindelijk kunnen we deze topper toevoegen in de HD-collectie!Al snuffelend in een boekwinkel, tussen een stapel sprookjes van Hans C. Andersen, ontdekte regisseur Ron Clements in 1986 het verhaal van The Little Mermaid. Hij bracht het idee naar de studio maar toenmalig CEO Michael Eisner kon er geen tijd voor vrijmaken. Het zou botsen met andere projecten, zoals Splash (dat ook over een zeemeermin ging). Maar gelukkig was daar Jeffrey Katzenberg, die wél bereid was groen licht te geven voor het project, samen met de productie van Oliver & Company. Inderdaad, je zou gerust kunnen zeggen dat Katzenberg op dat moment de redding van de studio is geweest.

Datzelfde jaar nog werkten Clements en Co-regisseur John Musker het idee uit tot een script. In 1987 raakte ook songwriter Howard Ashman betrokken bij de productie. Na zijn inbreng werd besloten het gehele verhaal om te dopen tot geanimeerde Broadway musical. Ashman vormde samen met componist Alan Menken een legendarisch team dat later ook de soundtracks van zowel Beauty and the Beast als Aladdin zou verzorgen.

Voor het eerst in vele jaren durfde de studio weer serieus geld in een project te steken en de tekentechnieken die onder Walt's supervisie heel normaal waren, zoals het gebruik van live acteurs, werden weer in gebruik genomen. The Little Mermaid werd de eerste film die het aantal special effects van Fantasia (1940) overtrof. Een voorbeeldje hiervan waren een miljoen bubbels onderwater, waar zo veel mankracht voor nodig was, dat het werd uitbesteed aan een bedrijf in China.

De film betekende de eerste succesvolle film in jaren, na een reeks teleurstellingen in de jaren '80. Met deze film brak de Disney Renaissance periode aan. Dit was een zeer succesvolle periode voor Disney en hiertoe behoren de volgende films: The Little Mermaid (1989), The Rescuers Down Under (1990), Beauty and the Beast (1991), Aladdin (1992), The Lion King (1994), Pocahontas (1995), The Hunchback of Notre Dame (1996), Hercules (1997), Mulan (1998) en Tarzan (1999).

Beeld/geluid
De presentatie is indrukwekkend te noemen. Wel valt op dat door het minder dynamische kleurenpalet onderwater en de wat minder strakke en gedetailleerde tekenstijl, de film er niet hetzelfde uit ziet als latere films uit dezelfde periode. Maar duidelijk is wel dat de film met dezelfde behandeling op Blu-ray is gezet, en dat is waar het uiteindelijk om gaat. De scène van 2 seconden, waarbij de focus even naar Botje gaat in plaats van Ariel tijdens de finale van Part of your World, is enerzijds onvergeeflijk te noemen, anderzijds zal het weinig mensen opvallen. Punt is dat het makkelijk voorkomen had kunnen worden. Aan alle studio's: laat films alsjeblieft zoals ze zijn! Het geluid daarentegen is niets op aan te merken. Een zeer goede geluidstrack die duidelijk meer kracht biedt dan de voorganger op DVD, zonder hierbij over de top te gaan.

Bonusmateriaal
Voor deze Blu-ray editie is nieuw materiaal geschoten, maar ook alle extra's van DVD zijn overgenomen. Wie op zoek is naar veel nieuw bonusmateriaal, is misschien wat snel door de selectie heen, maar in zijn totaliteit is het een heel netjes verzorgde schijf. Hieronder een beschrijving van de nieuwe extra's.

In @DisneyAnimation krijgen we een idee van het werken bij de Disney Studio's. De korte docu Under the Scene gaat meer in op het animeerproces, in het bijzonder de techniek waarbij echte acteurs als voorbeeld dienen voor moeilijk te tekenen bewegingen. Het is mooi om te zien dat de in 1991 overleden liedjesschrijver Howard Ashman nog steeds nieuwe featurettes krijgt, zo ook in Howards Lecture. In Harold The Merman vertellen regisseurs John Musker en Ron Clements over het gelijknamige personage dat de uiteindelijke film niet heeft gehaald. Minder enthousiast ben ik over Part of her World, waarin Jodi Benson haar kids meeneemt naar het nieuwe Fantasyland in Disney World. Niet meer dan een grote reclameboodschap. Verder is er nog een Sing-Along gedeelte en een niet onaardige muziekvideo waarin Carly Rae Jepsen het nummer "Part of Your World" zingt. Ook vermeldenswaardig is dat sommige extra's van DVD, nu ook in HD zijn uitgevoerd waaronder The Little Match Girl, een korte Oscar-genomineerde film.

Concluderend
Disney's The Little Mermaid is een film die je simpelweg niet mag missen op Blu-ray. De muziek, de animaties, de humor - het geheel levert een buitengewoon sterke film op waar de meeste animatiefilms vandaag de dag, niet aan kunnen tippen.
Blu-ray

25/09/2013

The Walt Disney Company Benelux

1.78:1 / 1080p HD

Engels DTS-HD Master Audio 7.1, Frans DTS-HD High Resolution 5.1, Nederlands, Pools Dolby Digital 5.1

Nederlands, Engels, Engels voor doven en slechthorenden, Frans, Pools

Plaats uw reactie

Bobbi op 15/03/2017

What kind of story are you telling? A biography? Aurbioogtaphy? Profile? Essay? Commentary? Or is your story type different for each person and organization you tell it?Ari Herzog’s last blog post..
* * * Apple iPhone 15 Free * * * hs=0361790606771eab07e3577f89156c49* op 06/05/2024

s8m12b
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.