Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
25/08/2022

The Northman

Met The Northman van regisseur Robert Eggers zien we een IJslandse mythe tot leven komen. hierin volgen we het leven van Prins Amleth (Alexander Skarsgard) die op jonge leeftijd zijn vader, Koning Aurvandill Oorlog-raaf (Ethan Hawke) verloor doordat zijn broer Fjolnir (Claes Bang) hem vermoorde. Vanaf dat moment was zijn leven niet meer veilig en moest hij vluchten. Jaren later had Amleth zich aangesloten bij een groep woeste Vikingen die dorp na dorp plunderde en de bewoners als slaaf maakte of de dood in jaagt. Hij doet hier ook aan mee en is daardoor eigenlijk zijn oorspronkelijke plan vergeten, namelijk wraak nemen op zijn oom Fjolnir. Het is deels gebaseerd op de Walhalla, de mythologische hemel van de Vikingen. Dat in verschillende gedichten is opgeschreven. En het verhaal van de legende Amleth.
Een aantal jaar na de dood van zijn vader was Amleth een ‘wilde’ viking die menig vijand versloeg. Op een dag wist hij dat het tijd was om zijn vader te wreken na het zien van een visioen. Hij besluit dan ook te vertrekken, alleen niet als trotse Noorman, maar als slaaf. Vanaf nu zal hij een plan bedenken om zijn oom te doden en zijn moeder Gudrun (Nicole Kidman) te bevrijden. Onderweg ontmoet hij de beeldschone Olga van het Birch bos (Anya Taylor-Joy) en zal hem op weg helpen om zijn doel te behalen. Maar is dat wel het juist pad dat hij in moet slaan?
 
Mythologie
Voor vele Vikingen speelde de god Odin een belangrijke rol in hun levens. Dit gold ook bij de Noormannen. Zij aanbidden deze god en brachten zelfs offers als er kwaad in hun midden was. In dit verhaal heeft regisseur Robert Eggers en schrijver Sjon verschillende aspecten uit de Scandinavische mythologie in beeld gebracht. Daardoor maak je als kijker kennis met de verschillende aspecten die hierin een rol speelde. De echte versie van het verhaal van Amleth, was helemaal niet zo gewelddadig en heroïsche als het hier wordt gebracht. Hij leefde een rustig en ingetogen leven, waarin hij iedereen voor de gek hield. Maar goed dat terzijde. 
 
Dit verhaal bevat dan ook meer heroïsche scenes, gevechten, suspense en zien we wat het doet als een dierbare vermoord wordt. Het zwaard dat in vele ledematen een bezoek brengt met veel rondvliegend bloed komt vaak voor in de scenes. Dat is niet erg, maar had ook wat minder gekund. Het verhaal opent namelijk heel sterk. Waar dan ook direct acteurs Ethan Hawke, Nicole Kidman, Oscar Novak (jonge Amleth) en Claes Bang hun intrede doen. De goed dialogen en het voorkomen van de acteurs grijpen de kijker meteen. En helemaal als acteur Willem Dafoe daar nog even een schepje bovenop gooit. Helemaal top.
 
Spanning
De wijze waarop de makers het verhaal in beeld hebben gebracht is met veel oog voor detail gedaan. De cast ziet er prachtig uit. Mooie decors. En de filmlocaties, het landschap, zijn erg indrukwekkend. De soundtrack onderbouwd op de juiste momenten de spanning en acties. Het is een amusante film, maar had net iets korter kunnen zijn om de spanningsboog op het eind net iets beter vast te houden. Nog een leuk weetje is dat William Shakespeare’s Hamlet geïnspireerd is op het verhaal van Amleth. Oordeel zelf en veel kijkplezier.
 
Naast de film bevat de Blu-ray ook nog vele extra’s, waaronder een kijkje achter de schermen, diverse interviews, verwijderde scenes en nog veel meer.


Blu-ray

24/08/2022

Universal Pictures

Breedbeeld 16:9, 1080p

DTS-HD Master Audio 7.1 Engels, DTS-HD Master Audio 5.1, Engels, Frans

Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.