Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

11/11/2012

The Raid

De beuk erin

Heeft u wel eens het gevoel dat het verhaal in de weg zit bij het kijken van een actiefilm? Bij The Raid is daar totaal geen sprake van, deze actiefilm heeft alle mogelijke ballast overboord gegooid en concentreert zich op de essentie van het genre, namelijk actie, actie en nog eens actie.Het verhaal kan bijna niet simpeler. Een swat-team bestormt een flatgebouw in Jakarta om een gangsterbaas te elimineren die zich heeft verschanst op de bovenste verdieping. Deze crimineel krijgt echter hulp van allerlei tuig dat zich in de vele kamers en gangen verscholen heeft om weerstand te bieden aan de omhoog rukkende politiemacht. Het swat-team moet steeds een verdieping hoger zien te raken, onderwijl de nodige obstakels overwinnend om uiteindelijk de top te bereiken. Het laat zich raden dat deze helletocht naar boven niet zonder slag of stoten zal gaan. Er zal worden gevochten. Heel veel gevochten.

In het begin van de film vinden er nog aardig wat vuurgevechten plaats maar naarmate meer leden van het swat-team worden uitgeschakeld, raken daarbij ook de kogels op en is men aangewezen op primitievere wapens zoals messen, bijlen en stukken tl-buis. Met name het betere knokwerk in de vorm van de vechtsport pencak silat wordt hier in al zijn explosiviteit tentoongespreid. De gevechten zijn hard, snel en talrijk. Het verbluffende is dat er weinig wordt gesneden in de shots en het is overduidelijk dat de acteurs zelf alle gevechten voor hun rekening nemen.

Een betere promotie voor pencak silat lijkt niet mogelijk. Er wordt geen gebruik gemaakt van filmische trucjes zoals slow-motion of herhaling van beelden vanuit verschillende standpunten. De camera registreert en het resultaat is verbluffend. Waarin de film beduidend lager scoort is het verhaal, dat praktisch niet aanwezig is. Ook verdieping van karakters wordt tot het minimale beperkt. Heb je dus niets met martial arts, dan zul je ook weinig plezier beleven aan The Raid. De film laat zich nog het beste omschrijven als een voortdenderende adrenalinestoot met weinig adempauze. De choreografie is uitmuntend en dit ballet van geweld legt de lat erg hoog voor komende actiefilms.

De film speelt zich af in Jakarta en wordt bevolkt door louter Indonesische acteurs die tevens alle stunts voor eigen rekening nemen. De regie wordt echter verzorgd door Gareth Evans, die geboren is in Wales maar die Indonesië als filmische uitvalsbasis heeft gekozen om pencak silat aan de wereld te tonen. Een eerder wapenfeit is Marentau (2009) maar met The Raid (2011) heeft Evans zich pas goed in de kijker gespeeld. Sony heeft de distributierechten verworven en doopte de naam om in The Raid: Redemption voor de Amerikaanse markt. De Indonesische muziekscore werd vervangen door die van Mike Shinoda van de band Linkin Park. Deze versie is nu uitgebracht door A-film in Nederland.

De vraag is natuurlijk of The Raid het kijken waard is. Als je weergaloze actie wilt zien, een volmondig ja. Zoek je meer in een film zoals plot en karakterontwikkeling dan kun je hem links laten liggen. Ik hang zelf ergens in het midden. Ik keek met open mond naar de cgi-loze actie en kan de vakkundigheid zeer zeker waarderen. Echter na gevecht nummer zoveel raakte ik toch enigszins verzadigd. Het helpt vervolgens ook niet dat de film visueel onaantrekkelijk is.

De Blu-Ray
Helaas biedt de Blu-Ray een beeldkwaliteit die flets en levenloos is. Het kleurenpalet van grijs en staalblauw zorgt voor een ronduit lelijk beeld. Zelfs tijdens close-ups is er weinig detail zichtbaar. Ruis is met name tijdens donkere scènes duidelijk waarneembaar. De film is met een Panasonic AF100 digitale camera geschoten die je rond de vijfduizend euro kunt aanschaffen. Het ligt dus zeker niet aan de Blu-Ray maar aan de manier waarop de film is geschoten. De geluidstrack is prima maar niet opzienbarend.

Er staat een aantal extra’s op de Blu-Ray, hetzij minder talrijk dan op buitenlandse releases, en die bieden een interessant kijkje in met name de training die de acteurs hebben ondergaan. De leukste extra vond ik echter “Claycat's The Raid” een klei-animatiefilmpje van rond de drie minuten dat de film kort en bondig samenvat.


Blu-ray

25/10/2012

A-Film

Anamorphic 16:9 (1,77)

Indonesisch, Frans: DTS-HD MASTER 5.1

Nederlands, Frans

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.