Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

21/05/2010

The Soloist

Journalist Steve Lopez (Robert Doney Jr.) is op zoek naar inspiratie als hij de viool spelende Nathaniel Ayers (Jamie Foxx) tegenkomt op straat. Geraakt door de muziek van Nathaniel, die eigenlijk cellist is, begint Steve een gesprek waarbij de muzikant laat vallen dat hij op Juilliard heeft gezeten. Steve kan niet geloven dat deze, op een viool met twee snaren spelende, man ooit les heeft gehad op de prestigieuze New Yorkse school voor muziek, dans en theater. Terug op zijn kantoor gaat Steve dan ook direct op onderzoek uit met de hoop zijn inspiratie gevonden te hebben. Zoals een goede feel good movie betaamt, vindt Steve niet alleen het onderwerp voor een column maar ook een unieke vriendschap die hij niet verwacht had en die natuurlijk impact heeft op het leven van de beide mannen.
Hollywood-studio’s wagen zich zelden aan een kijkje in de wereld van de Amerikaanse daklozen, tenzij het bijvoorbeeld het verhaal ten goede komt in een film over de ‘American Dream’ zoals in The Pursuit of Happiness. The Soloist daarentegen laat niet alleen de wereld van de daklozen zien maar schildert haar inwoners als uiterst menselijk af, al dan niet met psychische problemen. Het lijkt dan ook dat regisseur Joe Wright, bekend van Atonement en Pride and Prejudice, de kijker wil meegeven dat alle daklozen ook mensen zijn met een verhaal die wellicht wel een tweede kans verdienen.

Nathaniel krijgt deze tweede kans in ieder geval dankzij Steve, al is het voor beide mannen niet zonder vallen en opstaan. Steve heeft zijn leven namelijk ook niet geheel onder controle, te beginnen met het gebrek aan inspiratie voor een artikel wat in de opening van de film tot een paar goedgeplaatste slapstickmomenten leidt. Desalniettemin is Nathaniel, letterlijk en figuurlijk, de kleurrijkste van de twee waarbij een oplettend oog voor de kleding die hij door de film draagt zeker de moeite waard is!

Het grootste minpunt van de film is een scène waarbij de politie huishoudt op Skid Row, een ‘thuishaven’ voor daklozen in Los Angeles. Al valt de persoonlijke kant van deze gebeurtenis in de relatie tussen Steve en Nathaniel zeker te verklaren, in het totaalplaatje van de film is het een interruptie waar meer aandacht aan had moeten worden besteed. Nu lijkt het net alsof de film in zijn geheel een opgepoetst plaatje van het leven op straat weergeeft dat in deze ene scène even door de werkelijkheid wordt vervangen, zodat het in die hoedanigheid de geloofwaardig van de rest van de film aantast.

Desalniettemin vertelt The Soloist een ontroerend verhaal over het menselijk brein, eenzaamheid en de kracht van muziek. Met geweldige acteerprestaties van Jamie Foxx en Robert Doney Jr. die één lijken te zijn met hun personages. Filmtechnisch vallen vooral de visuele verbeeldingen van de muzikale fragmenten in positieve zin op en daarnaast is ook de aandacht voor de geluidsbewerking opvallend! Al kan dat eigenlijk ook niet anders in een film waarin muziek zo’n belangrijke rol speelt. 

De Schijf
De DVD van The Soloist heeft alles wat je van een DVD van Universal Pictures zou verwachten. Natuurlijk zijn er gevarieerde opties voor audio en ondertiteling, enkele verwijderde scènes en een scèneselectiemenu. Als bonus bevat de schijf ook een interessante making of-featurette, waarin de ‘echte’ Steve Lopez en Nathaniel Ayers ook kort aan het woord komen, en een korte video over Juiliard in relatie tot de film; iets dat beter de making of had kunnen worden toegevoegd. Daarnaast bevat de DVD een commentaartrack van regisseur Joe Wright die over de onderliggende gedachte van en keuzes binnen de film praat.
DVD

29/04/2010

Universal Pictures

2.40:1 Anamorphic Widescreen

Dolby Digital

Engels, Nederlands, Casellano, Portugees, Italiaans en Roemeens

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.