Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
28/03/2018

The Square

Met The Square heeft regisseur Ruben Ostland een bijzonder verhaal vertelt. waarbij een museum van Moderne Kunst een installatie laat plaatsen op een openbaar plein. Het vierkant dat ervoor zorgt dat mensen die daarbinnen gaan staan elkaar een helpende hand geven. Dit is een reactie op de drukte van alle dag. Waarbij de digitale wereld een steeds grotere rol speelt. Iedereen heeft wel een telefoon en staat met sociale media in contact. Het vierkant is juist de plek om even afstand te doen van deze tweede wereld.
Het verhaal laat een deel van het leven van museumdirecteur Christian (Claes Bang) zien. Hij heeft het allemaal op een rijtje. Althans, hij is gescheiden en heeft twee dochters. Door een beroving op straat raakt hij zijn telefoon, dierbare macheteknopen en portemonnee kwijt. Gelukkig zit er een vind mijn telefoon terug app op zijn mobiel. Hiermee spoort hij samen met een medewerker zijn gestolen waar terug. Alleen dit zit in een appartementencomplex. Hoe pak je dit aan? Hij schrijft een dreigbrief en bezorgt deze bij alle adressen. Christian heeft niet in de gate wat voor consequentie dit kan hebben op zijn leven.

Diepzinnig
Per slot van rekening beschuldig je nu iedereen die in dit complex woont. Dit voorval is niet het enige wat de kijker te zien krijgt. Het wordt een op-één-stapeling van zaken die voor de kijker duidelijk is. Ostland heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt met dit verhaal. Deze film is niet in een bepaald hokje te plaatsen. Het is komisch, absurd en diepzinnig. Als kijker moet je het gewoon over je heen laten komen en later pas nadenken over hetgeen dat getoond is.
 
Het is als het ware een kunstzinnige film over kunstuitingen. Dat gekoppeld staat met de drukte om ons heen. Waarbij iedereen maar doorgaat in plaats van even stil staan bij wat we hebben en dat we moeten koesteren. De cast speelt prima, in het bijzonder de hoofdrolspeler Claes Bang is sterk in zijn rol. Daarnaast zien we ook de Dominic Cooper als Amerikaanse kunstenaar. Hij brengt deze rol prima en breekt even in de Deense-cinema. Verder speelt acteur Terry Notary een indrukwekkende scene. Hij doet zich voor als een aap, zichtbaar op de filmposter. Dit speelt hij erg realistisch en beangstigend. Dit is dan ook de meest indrukwekkende scene van de film.

Cannes 
The Square is een film die je moet begrijpen en niet zomaar opzet om een film te gaan kijken. Het heeft niet voor niets de Gouden Palm gewonnen in Cannes voor Beste Film. Het grijpt je en laat je nadenken over wat de drukte ons allemaal ontneemt. En hoe we daar mee om kunnen gaan. Ook al weten we het allemaal net zo goed, je wordt toch weer even wakker geschud. Een film die in de arthouse-sectie zeker bovenaan moet staan. Ga het zien en ervaar. Naast de film bevat de DVD als extra een kijkje achter de schermen.  


DVD

27/02/2018

Lumiere Home Entertainment

Breedbeeld, 16:9 1080i

Dolby Digital 5.1, Zweeds en Engels

Nederlands

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.