Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 
beeld dat beweegt

18/02/2010

The Yes Men fix the world

December 1984. In Bhopal, India vindt de grootste industriële ramp uit de geschiedenis plaats wanneer er bij een pesticidefabriek van het Amerikaanse bedrijf Union Carbide giftige gassen ontsnappen. Duizenden mensen overlijden in de jaren daarna aan de gevolgen van de ramp. Pas na vijftien jaar betaalt Union Carbide een magere 470 miljoen dollar om de hele bevolking van het gebied tegemoet te komen.December 2004. Tijdens de twintigste “verjaardag” van de ramp verschijnt ene Jude Finisterra van Dow (het bedrijf dat Union Carbide overnam) op BBC World met de mededeling dat de inwoners van Bhopal alsnog een ruime schadevergoeding krijgen. Klinkt geweldig, ware het niet dat de BBC met beide benen in een stunt van de Yes Men is getrapt: Finisterra werkt helemaal niet voor Dow, maar door een zorgvuldig geplande campagne lukt het hem (echte naam Andy Bichlbaum) om toch als woordvoerder van het bedrijf op tv te verschijnen. Voor een publiek van honderden miljoenen.

Deze actie is typerend voor de actiegroep The Yes Men, die haar manier van actievoeren zelf beschrijft als “identity correction”. De truc: ga naar conferenties of beurzen en doe jezelf voor als woordvoerder van een groot bedrijf en stel in die hoedanigheid misstanden aan de orde. The Yes Men fix the World, de tweede documentaire van de actiegroep, begint met de Dow-stunt, hun meest geslaagde grap in termen van bereik. Maar daarmee is het kruit van de film nog niet verschoten. Er volgt nog een handjevol acties die van het onsmakelijke (deel kaarsen van “mensenvet” uit tijdens een chique lunch) tot het totaal belachelijke gaan (laat de Amerikaanse verzekeringswereld warm lopen voor de Survivaball - ziet u de hoes van de dvd).

Met humor proberen maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen – het wordt vaak gedaan en soms slaagt het en soms niet. De Yes Men zijn absoluut een voorbeeld van hoe het wel moet. Geen lomp geschreeuw (Michale Moore, lees je mee?) en geen al te flauwe grappen. Hoewel… flauw en melig is het zeker, maar als je ziet hoe de zakenwereld in alle serieusheid blijft luisteren, wordt de meligheid al snel pijnlijk realistisch. Voor wie wil zien hoe vertegenwoordigers van grote bedrijven en denktanks in hun hemd gezet worden – door de Yes Men, maar vooral ook door zichzelf – is dit een heerlijke docu.

Een echte rode draad ontbreekt overigens in de film. Ja, men wil de wereld “repareren”, maar het moge duidelijk zijn dat deze dvd vooral bedoeld is als uitstalling van een aantal van de stunts. Dat is overigens helemaal niet erg. Net zoals je op youtube anderhalf uur door kunt klikken tussen “gerelateerde video’s”, zo schotelt The Yes Men fix the World je anderhalf uur vermaak voor. Vermaak ja, want hoe serieus de onderwerpen ook zijn, de ludieke werkwijze van de Yes Men zorgt dat je niet achterblijft in woede over de wereld, maar juist vol inspiratie.
DVD

18/02/2010

A-Film

16:9 anamorphic (1.77)

DD 5.1

Nederlands

Plaats uw reactie

asetgup3zf op 20/12/2016

buy atenolol where can i find azithromycin order seroquel online Celexa Price
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.