Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

21/01/2010

The man who loved Yngve

De Noorse Jarle Klepp heeft het allemaal best voor elkaar. Zijn ouders zijn dan wel gescheiden, maar ondanks dat slaat de 17-jarige zich prima door de pubertijd heen. Zijn vriendin is het mooiste meisje van de klas, hij speelt in een band en samen met zijn beste vriend nuttigt hij de nodige biertjes en onderneemt hij drugsexperimenten. Jarle leeft dan ook in de perfecte tijd om puber te zijn: het is eind 1989, de Muur is net gevallen en de rebelse popmuziek van bands als The Cure en REM viert hoogtijdagen. Om nog maar te zwijgen over Jarles eigen band en hun grootste hit, “Kut en Satan Anarchist Commando.”Maar u voelt hem al aankomen: de politieke revolutie in Berlijn staat symbool voor een omwenteling in Jarle zijn privéleven. En zo is het. Wanneer er een nieuwe jongen, Yngve, in de klas komt, krijgt Jarle last van zijn gevoelens. Yngve is heel anders dan Jarle en zijn vrienden - hij is erg op zichzelf, luistert synthpop  en houdt van tennis - maar toch voelt Jarle zich enorm tot hem aangetrokken.

Een tiener die worstelt met zijn seksuele geaardheid kan een lastig onderwerp zijn. Je kan er makkelijk grappen over maken en je kan er een zwaar drama over maken. Het is dan ook de grootste verdienste van The man who loved Yngve (Mannen som elsket Yngve op zijn Noors) dat de film een perfecte balans tussen drama en luchtigheid heeft gevonden. Het drama moge duidelijk zijn: Jarle zit in de knoop met zijn gevoelens en door de vermeende groepsdruk bouwt dit op tot een nare confrontatie tussen Yngve en hemzelf.

Maar dit maakt het nog niet tot een zware film. Op de eerste plaats geven de vele muziekfragmenten en stijlmiddelen als een homevideo de wereld van Jarle en zijn vrienden een heerlijke onbezonnenheid. Om de boel af en toe helemaal te ontladen, is er vooral de rol van Jarles beste vriend Helge. Grof in de mond, een uitgesproken mening: Helge is die jongen uit iedere klas waar iedereen om kon lachen, maar waarvan je je afvraagt wat er ooit van geworden is. Zijn mening over tennis? “Tennis?! Heb je soms aids of zo?!”

De mengelmoes van genres of, beter gezegd, het probleem om de film juist in te delen, maakt dit tot een breed te waarderen film. Dat The man who loved Yngve onder de noemer “Gay and Lesbian Cinema” langs de festivals gereisd heeft, doet hem dan ook te kort. Het plaatst de film te veel in een hoekje, terwijl het hier een puberfilm betreft - door de nodige knipogen voornamelijk geschikt voor oud-pubers - die toevallig homoseksualiteit behandelt. Het is niets meer of minder dan een heerlijk kijkbare, Europese, coming-of-age-film.
DVD

21/01/2010

Living Colour Entertainment

16:9 (1.78)

DS 5.1, Stereo 2.0

Nederlands

Plaats uw reactie

asMickek6y op 20/10/2016

tretinoin cream buy advair buy propecia
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.