2 november 2004

2 november 2004

Theo van Gogh vermoord

Theo van Gogh vermoord
01/11/2010
p de vroege ochtend van 2 november 2004 fietst filmmaker Theo van Gogh door de Linnaeusstraat in Amsterdam wanneer hij door Mohammed B. onder schot genomen wordt. Na enkele schoten gelost te hebben, probeert de dader Van Gogh nog de keel door te snijden en hij steekt een brief met een mes in het lichaam van het slachtoffer. Theo van Gogh overlijdt ter plaatse.
B. verklaarde tijdens de rechtszaak uit geloofsovertuiging gehandeld te hebben. Van Gogh had eerder in 2004 samen met politica Ayaan Hirsi Ali de korte film Submission uitgebracht die kritiek op de islam verwoordde. De moord zorgde voor veel woede en verontwaardiging in Nederland, en inspireerde een aantal collega’s van de filmmaker tot het maken van korte films die onder de noemer Allerzielen op dvd verschenen in 2005.

Van Gogh heeft in zijn leven enkele tientallen films gemaakt, waaronder Interview en Blind Date. Voor die laatste won hij een Gouden Kalf in 1996; in 1997 kreeg hij het beeldje weer, dit maal voor In het belang van de staat. Op het Nederlands Film Festival van 2005 kreeg Van Gogh postuum een oeuvreprijs toegekend door de jury.
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.