Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

 

16/05/2009

Tokyo Gore Police

Pretentieloos Japans splatterfestijn

Een aantal jaar geleden domineerden geesten met lange zwarte haren de Japanse horror, de laatste tijd lijkt de nadruk meer op gore en splatter te zijn komen liggen. Het in 2008 uitgekomen Machine Girl was al een feest voor de liefhebbers van bloedfonteinen en wapens die ledenmaten vervangen, Tokyo Gore Police lijkt daar nog een sschepje bovenop te willen doen. Nishimura verzorgde de special effects voor Machine Girl en regisseert nu Tokyo Gore Police. Met de gore zit het wel goed maar heeft Nishimaru tussen de bloedspetters nog een verhaal weten te vertellen?
Ergens in de nabije toekomst is de politie van Tokyo volledig geprivatiseerd wat neerkomt op een gewelddadige politiestaat. Ze executeren schorem ter plekke; scheelt weer tijd en geld. Ze krijgen tegenstand van engineers, gemuteerde types die wonden en afgehakte ledematen kunnen omvormen tot wapens… altijd handig. Om een paar voorbeelden te geven, een vrouw krijgt een gigantische krokodillenbek waar eerder haar benen zaten en een man wiens pielemuis werd afgebeten (tja, hoe krijg je het voor elkaar?) zag tussen zijn benen een enorm vleeskanon groeien. Subtiel zijn de wapens niet. Om zo’n gemuteerde freak uit te kunnen schakelen, dien je een soort van sleutelvormige tumor uit het lichaam te verwijderen.
Rica is een politieofficier die jacht maakt op de mutanten en hun leider, de mysterieuze Key Man. Rica wordt gespeeld door Eihi Shiina, die bijzonder veel indruk maakte in Takashi Miikes Audition. Ze lijkt trouwens geen jaar ouder te zijn geworden sinds die film uit 1999. Haar vreemde doch sexy voorkomen past zeer goed bij haar karakter in de film. Rica wordt geplaagd door flashbacks uit het verleden over haar doodgeschoten vader wat het verhaal nog een subplotje meegeeft…..met de nadruk op tje. Want laten we er geen doekjes om winden, dit is een film die kijk je voor de gore,  bloed en bizarre special effects. En het bloed vloeit rijkelijk, zelfs de cameralens blijft zelden onbevlekt. En liefhebbers van close ups van monden die insecten verorberen, komen trouwens ook aan hun trekken.
Het is een hysterische film in al zijn facetten. Het kleurgebruik is fel, de montage is druk en de muziek zeer aanwezig. De kijker wordt tevens getrakteerd op bizarre reclamespotjes voor onder andere hippe polsdoorsnijmesjes die lukraak tussen scènes zijn gemonteerd. Als er al ergens een maatschappijkritische noot verstopt zit dan is het, net zoals de rest van film, niet echt subtiel. Voor een film die het grotendeels van special effects en make-up moet hebben, komt toch niet alles goed uit de verf. Soms ziet het er behoorlijk nep uit en op een ander moment (zoals bij de krokodillenbekscene) weet het geheel wel te imponeren. Tokyo Gore Police moet je gewoon over je heen laten komen en zet voor het kijken voor het gemak wel eerst even alle logica buiten de deur. Omdat het verhaal zo flinterdun is, zijn 109 minuten wellicht wat lang voor een film als deze. Een wat compactere film met iets meer verhaal had het geheel naar een wat hoger plan weten te tillen. Voor een avondje pretentieloos blood ’n guts vertier, voldoet de film echter prima.
De schijf zelf bevat naast een slideshow nog een trailer en dat is op zich vrij karig. Een featurette over de special effects was bij een film als deze wel aardig geweest. De film zelf ziet er prima uit en bevat een dolby 5.1 track.DVD

04/05/2009

Filmfreak Distributie

16:9 Anamorf Fullscreen

Japans 5.1

Nederlands

Erwan op 16/05/2009

I don't know, I'm making this up as I go
Heb hem destijds op Imagine gezien en kon er smakelijk om lachen. Inderdaad uiterst pretentieloos, maar de bizarre humor lag me wel. De vraag is natuurlijk altijd of zo'n film in de prive-sfeer nog steeds zo maf is, aangezien een zaal vol malloten erg helpt bij dergelijke titels.