Film-O-Rama Beter Beeld & Geluid, home cinema Nieuws Buis Agenda Bios Welbeschouwd Columns Film-O-Rakel Film-O-Rama Afmelden Profiel Aanmelden Registeren

21/08/2008
Twaalf films, personen, scènes, props, etc. die één ding gemeen hebben: ze hebben iets gemeen.


Top 12 van filmpersonages die je niet naast je aan de bar wilt hebben als je al twee biertjes te veel op hebt

Top 12 van filmpersonages die je niet naast je aan de bar wilt hebben als je al twee biertjes te veel op hebt

Het is zaterdagavond, je bent druk bezig om je weekend te vieren en tegen een uurtje of twee beland je aangeschoten op een kruk aan de bar. Wanneer je merkt dat er iemand op de kruk naast je kruipt, ben je er klaar voor: of je stort je in een zwamgesprek over de zin van het leven, óf je doet een laatste verwoede versierpoging voor die avond. En hoewel dit niet het moment is om kieskeurig te worden over je gesprekspartners zijn er een aantal figuren die je beter niet naast je kunt aantreffen.
 
Wij hebben de twaalf grootste risico’s voor je op een rij gezet. Om het een beetje interessant te houden, hebben we alleen gekozen voor ontmoetingen die door overmatig alcoholgebruik bemoeilijkt worden. Personages die je sowieso nooit wilt tegenkomen, hebben we dus niet meer meegeteld (waardoor de hele cast van Top Gun al bij voorbaat was uitgesloten, hoewel ook zij een foute kroegscène op hun naam hebben staan).


12. Begbie (Trainspotting)
Voor sommigen is een avondje naar de kroeg niet geslaagd zonder een goede matpartij. Eén verkeerd woord tegen deze schappelijke Schot uit Trainspotting en je hebt kans een gebroken fles in je nek terug te vinden.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Niet tegenspreken, maar ook weer niet te slijmerig mee lullen. Begbie is van het soort dat overal aanstoot aan neemt indien er behoefte is aan een knokpartij. Geef hem een biertje en vlucht door het wc-raam.
 
11. Metatron (Dogma)
Best leuk om eens met een serafijn in de kroeg te zitten, zeker als hij gespeeld wordt door Alan Rickman. Helaas mag Metatron niet drinken door wat problemen met dronken engelen in het verleden. Gevolg: iedere slok spuugt hij weer terug in zijn glas na de drank geproefd te hebben. En wanneer het braaksel al tegen je huig loopt te kloppen, zijn spugende mensen nooit het beste gezelschap.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Iemand die de zondvloed en de verwoesting van Gomorra heeft meegemaakt moet niet zeuren als je de bar onderkotst. En misschien kan deze “stem van God" je nog helpen aan een tip om van je kater af te komen.
 
10. Dr. Hannibal “the cannibal" Lecter (Silence of the lambs)
Het moge duidelijk zijn dat het niet slim is om ’s werelds bekendste kannibaal te laten merken dat je je lever alvast gekruid hebt met gerstemout en hop.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Je kunt het proberen met het verhaal dat je de Six Million Dollar Man, danwel de Bionic Woman bent en dat er dus niets aan je te knabbelen valt. Geef hem anders een smakelijk recept voor chagrijnige uitsmijter.
 
9. Staff Sergeant Sykes (Jarhead)
Sykes heeft het niet zo op mensen die te diep in het glaasje kijken. Mocht je in een feestelijke stemming je verantwoordelijkheden vergeten dan mag je de volgende dag eerst enkele liters water wegtanken en vervolgens de latrines legen…
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Spreek met twee woorden, biedt hem een Spa Blauw aan en neem een pepermuntje tegen je alcoholwalm. Laat het praten verder aan hem over, bijvoorbeeld door een vraagje te stellen over het leger, want zo lang je niet praat en stil blijft zitten, kun je weinig fout doen.
 
8. Will Hunting (Good Will Hunting)
… tenminste als je een brallende bal bent. Persoonlijk konden we wel genieten van de scène waarin schoonmaker Will het eerstejaars studentje onder tafel lult én er met het meisje vandoor gaat.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Bestel een rondje bier en ouwehoer mee met zijn vrienden; Will is geen moeilijk barmaatje. Eén gouden regel echter: nooit, maar dan ook nóóit denken dat je slimmer dan hij bent, want hij fikt je af tot op je veters. Mocht je net voor je examens zitten: geef nog een rondje en laat Will je examenstof nog even woord voor woord citeren.
 
7. Greedo (Star Wars)
Klein van stuk, maar Greedo is een geharde zakenman bij wie je maar beter op je hoede kunt blijven. Een slokje alcohol te veel en je mist het reactievermogen om net die ene milliseconde eerder te schieten.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Beloof dat je Jabba nu echt gaat betalen. Verzin wat smoesjes en schiet hem onverwacht in zijn groene kop. Loop daarna weg alsof er niets aan de hand is en red samen met je huisdier het universum.
 
6. Dr. Ian Malcolm (Jurassic Park)
Deze wetenschapper probeert in nuchtere toestand al vrouwen te versieren door ze de chaostheorie uit te leggen. We willen niet weten wat er uit komt met een paar biertjes. Tevens kan zijn voorliefde voor paniek zaaien een verkeerde invloed hebben op mensen die het niet meer helder zien.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Roep een leuke theorie over het einde van de wereld. Wanneer dr. Ian zich vervolgens verliest in semi-wetenschappelijk gebrabbel en alleen maar naar zichzelf zit te luisteren, kun je langzaam wegsluipen. Eet overigens nooit pinda’s in zijn bijzijn; dr. Ian is zo iemand die gaat blèren over de hoeveelheid urine in het pindabakje.
 
5. Lloyd (The Shining)
Wanneer Lloyd naast, of tegenover, je aan de bar verschijnt, is het tijd om hulp te zoeken. Deze spookbarman uit The Shining verschijnt alleen aan Jack Torrance (Jack Nicholson) wanneer deze de draad allang kwijt is. Then again, als Lloyd ook verzonnen Euro’s aanneemt en de kater imaginair is…
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Geen zorgen, Lloyd doet alleen wat jij wil; hét grote voordeel van mensen die alleen in je hoofd bestaan. Waarschijnlijk heb je al weken geen goed gesprek gevoerd, dus geniet er even van. Voor de volgende dag adviseren we even een instantie voor geestelijke gezondheidszorg binnen te lopen.
 
4. John Mc Clane (Die Hard)
Wederom een vriendelijk persoon met wie we ongetwijfeld uren kunnen bomen over van alles en nog wat. Helaas heeft Mc Clane toch een of andere vloek over zich waardoor elk gebouw dat hij betreedt binnen een kwartier opgeblazen wordt.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Genieten van de film over je leven die op korte termijn aan je voorbij gaat flitsen.
 
3. Sera (Leaving Las Vegas)
Niet alleen mannen vormen een gevaar, ook aantrekkelijke en vriendelijke dames kun je soms maar beter mijden. Een duidelijker voorbeeld dan Sera kunnen we niet geven: als zuiplap val je zo voor de charmes van deze prostituee. Hoewel ze nog oprecht lijkt te zijn in haar vriendelijkheid, wist ze wel even mooi Nicholas Cage een zelfmoord aan te praten in zijn rol als labiele kroegtijger. Iets over neergaande spiralen en slechte invloed; oppassen dus. Accepteer nou maar dat vrouwen je niet komen versieren als je laveloos over de bar hangt.
 
Wat te doen als zij toch naast je komt zitten
Betaal vooral niet voor haar drankje, want dat kan al als een verkeerde hint opgevat worden. Een babbeltje kan geen kwaad, maar besef dat je aangeschoten bent en neem afscheid voordat je de bar verlaat.
 
2. Gort (The day the earth stood still)
Gort kan twee dingen: 1. Roerloos voor zich uitstaren; 2. de mensheid vernietigen. Hoe dan ook, geen prettig gezelschap aan de bar. Voor de mensen die minder eisen stellen: Gort heeft ook geen mond, dus is wel goedkoop.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Niets. Lekker laten zitten, Gort redt zich wel. Mocht hij onverwacht mensen gaan vermoorden dan is het codewoord “Klaatu barada nikto". Gort zal braaf stoppen en iedereen zal je overladen met bedankjes. How do you like them apples…
 
 
1. The Gimp (Pulp Fiction)Opeens heb je het: ik ben op het verkeerde feestje beland.
 
Wat te doen als hij toch naast je komt zitten
Hopen dat hij op het verkeerde feestje zit.
Erwan op 22/08/2008

I don't know, I'm making this up as I go
Erg leuke column al mis ik Dumbo en de roze olifanten (maar misschien heb ik teveel Delerium Tremens op). Ik zou persoonlijk toch het meest bang zijn van Begbie, die man is gewoon niet te vertrouwen en ik stoot best wel vaak mensen aan in een bar.
Kees van Dijkhuizen op 16/11/2009

Haha, de roze olifanten, ja! Nooit begrepen waar dat op sloeg totdat ik ze zelf op een avond tegenkwam...