28 oktober 1921

28 oktober 1921

Tuschinski opent haar deuren

Tuschinski opent haar deuren
25/09/2007
p deze dag in 1921 opent Abraham Icek Tuschinski een bioscoop aan de Amsterdamse Reguliersbreestraat. Tuschinski – geboren in Polen – woonde sinds 1904 in Rotterdam waar hij een aantal filmtheaters exploiteerde. Zijn bioscoop in Amsterdam groeide echter uit tot misschien wel de beroemdste van Nederland. Het karakteristieke gebouw liet hij ontwerpen door Hijman Louis de Jong en werd gebouwd voor zo'n vier miljoen gulden (1,8 miljoen Euro). De eerste film die in het theater vertoond werd was The Old Nest (Het oude nest) van regisseur Reginald Barker, begeleid door het huisorkest.
De – tijdelijk – laatste film die het theater vertoonde was De Zanger van Warschau op 30 augustus 1940. De dag daarna kwam Tuschinski in de problemen doordat een vlag ter ere van de verjaardag van koningin Wilhelmina uit het raam hing. Dit viel niet in goede aarde bij de Duitse bezetter en Abraham werd uit zijn theater gezet. Korte tijd later werd het gebouw omgedoopt tot Tivoli. Tuschinski zelf overleefde de oorlog niet, maar de bioscoop werd in 1945 in ere hersteld.
 
Tegenwoordig wordt het zes zalen tellende Tuschinski theater geëxploiteerd door Pathé Theatres bv.
Plaats uw reactie

Mapami op 25/12/2015

Op zich een mooi verhaal over een brzojndeie vrouw. Toch vind ik het nogal bizar om in deze tijd over dit land dit stuk te plaatsen. Zoiets als de inval in Irak negeren en een stuk schrijven over dat er in Bagdad steeds meer gesport wordt.Waar blijven de stukken waarin afschuw wordt uitgesproken over de doden die iedere dag vallen in Syrie, inmiddels al bij duizenden? Waar blijft de oproep Rusland te boycotten, dat wapens blijft leveren aan het Syrische regime? En de oproep aan Turkije om de diplomatieke banden met Syrie te verbreken nu duizenden vluchtelingen de grens zijn overgestoken? Waar blijft de afkeer van het Syrische regime, dat ook de afspraken met de Arabische Liga in de wind slaat?
Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.