19 mei 2002

19 mei 2002

Veelbelovende talenten

Veelbelovende talenten
20/12/2007
et was bijna drieënzestig jaar later dan gepland, maar op 19 mei 2002 werden dan toch nog de prijzen van het eerste filmfestival in Cannes uitgereikt. Het festival had moeten plaatsvinden in september 1939, onder leiding van niemand minder dan Louis Lumière. Helaas brak de Tweede Wereldoorlog uit en werd het feestelijke gebeuren geannuleerd. De lijst met geselecteerden voor de hoogste filmprijs (die sinds 1955 de Gouden Palm wordt genoemd) werd jaren later teruggevonden en op de vijfenvijftigste editie van het festival werd een deel van het programma alsnog vertoond.
Een jury bestaande uit filmkenners uit 2002 besloot om Union Pacific van Cecil B. DeMille alsnog te vereren met de eerste Gouden Palm. Ook de Nederlandse film Boefje behoorde tot de kanshebbers en werd op het festival vertoond. Naast het uitreiken van deze prijs benoemde de jury de actrices Michèle Morgan en Judy Garland – die al bijna 33 jaar dood was – tot veelbelovende talenten.

Na de oorlog, in 1946, werd het festival nieuw leven ingeblazen en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de grootste festivals ter wereld.

Naam:
E-mail:

Uw e-mailadres wordt niet getoond.